Túl jól sikerült a központosítás, ezért a decentralizáció

Túl jól sikerült a központosítás, ezért a decentralizáció

Túl jól sikerült a központosítás – mondta Balog Zoltán az új tankerületi vezetők kinevezésén, ezért döntött úgy a kormány, hogy decentralizáció útjára lép. Az egyik pedagógus szakszervezet elnöke szerint a közoktatás színvonala a 2011 óta végrehajtott reformok ellenére is romlik, és ez már az egyetemi oktatásra is rányomja bélyegét.

„Engedjenek meg egy rövid teológiai-filozófiai kitérőt: szabadabban lehet a rendszerben gondolkodni” – ezt már az oktatást is felügyelő emberi erőforrások minisztere mondta a Klik keddi állománygyűlésén, ahol az új tankerületi központok igazgatóit nevezték ki.

„Ez a központosítás egyrészt túl jól sikerült, másrészt pedig túlságosan központosra sikerült, ha lehet így mondani, és éppen ezért e rendszer alapelveinek a fenntartásával egyfajta decentralizáció, területi központok létrehozása, felelősséggel való létrehozása a jövő útja” – mondta Balog Zoltán.

A régi tankerületi vezetőkkel akarják a közoktatás megújítását levezényelni – erről már a PDSZ elnöke beszélt, aki azt is mondta, a 2011 óta tartó átszervezések ellenére továbbra is romlott a közoktatás színvonala.

„Azt azonban, hogy itt valójában arról van szó, hogy közelebb kerülnek – mert ez is elhangzott –, hogy közelebb kerülnek az iskolák a fenntartó-működtető államhoz, ezt én mindenképpen vitatnám, mert én nem vagyok matekos, de a 198-at, hogyha 58-ra csökkentem, az szerintem nem decentralizálás, hanem éppen centralizálás. Tehát itt még tovább szorítanak a présen, még tovább centralizálják az iskoláknak a működtetését. és egyáltalán nem vagyok abban biztos, hogy az a fajta lehetőség, amit ők ebben látnak, ez meg fog valósulni” – mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

A tankerületi vezetők önálló költségvetés felett rendelkeznek majd, ami egyes esetekben meghaladja egy közepes méretű egyetem büdzséjét, a több mint 20 milliárd forintot is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »