Túl alacsony a minimálbér

Túl alacsony a minimálbér

A magyar munkabérek nyugat-európai fizetésekhez való felzárkóztatását kezdeményezte a minap Volner János jobbikos politikus az EU-csúcstalálkozót megelőző egyeztetésen a miniszterelnöknél, amelyet a politikus szerint Orbán Viktor elutasított. A béremelések témájáról ezúttal Németh György fejti ki véleményét. A közgazdász arra hívta fel a figyelmet, hogy a jegybank adatai kimutatták, az év első öt hónapjában az előző év első öt hónapjához képest a nettó béremelkedés reálértéken kissé meghaladta a nyolc százalékot, amibe a személyi jövedelemadó egyszázalékos csökkentése is besegített. Erre a cégek rákényszerültek, s nem volt mögöttük különösebb kormányzati ösztönözés.

Németh György szerint a kormánynak két lehetősége van a bérek emelésének kikényszerítésére. Az egyik a közszférában dolgozók bérének, a másik a minimálbér jelentős emelése – ezzel erősíthető a bérnyomás a vállalkozói szférában. Az előbbi már tulajdonképpen zajlik, az utóbbi politikai döntés kérdése. A minimálbér jelentősebb emelésére egyébként már volt példa 2001–2002-ben. Akkor sokan attól tartottak, hogy ennek hatására megugrik a munkanélküliség, de alig volt hatása a foglalkoztatásra.

Egy általános járulékcsökkentés Németh György szerint kimondottan ellenjavallt, ha a kormány „túl sok” bevételt talál, költse a leromlott egészségügyre. Azonban a járulékplafon újbóli bevezetésének, illetve szociális hozzájárulási adóra való kiterjesztésének (szho) lenne értelme. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy lakonikus nyilatkozata – azaz hogy a béremelések után nem kellene járulékot fizetni – talán így értendő. És lenne értelme némi adójóváírási lehetőségnek, hogy a kétkezi dolgozók bére még inkább emelkedjen.

Habár a vállalkozói érdek-képviseleti szervezetek úgy vélik, a hazai cégek csak az szho csökkentése esetén tudnának bért emelni, Németh György szerint ezt nem szabad komolyan venni. – Azokat a cégeket, amelyek nem képesek termelékenységük emelésére, a kormány ne akarja megmenteni – jegyezte meg. A jelen munkaerő-hiányos helyzetben ez megtehető. Németh György azt is hangsúlyozta, hogy a bérek emelése azért is elengedhetetlen, mert amióta hazánk tagja az EU-nak, a munkavállalók a lábukkal is szavazhatnak, ha elégedetlenek az itthoni bérekkel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »