Tudósok ragyogást figyeltek meg a fogantatás pillanatában

A Scientific Reports nevű tudományos magazinban megjelent tanulmány szerint a spermium és a petesejt egyesülésekor valóságos tüzijáték figyelhető meg. A megtermékenyítés pillanatában a spermiumból kiválasztódik egy enzim, ami megemeli a kalcium mennyiségét a petesejtben, aminek köszönhetően cink szabadul fel. A kutatóknak a cinkatomok kisülését sikerült megfigyelni egy speciális műszer segítségével.

 

A tudósok egyébként már 5 éve tudnak a cinkatomok által generált fényjelenségekről, de évekig tartott, míg kifejlesztettek egy speciális fluoreszcens szenzort, amivel nem csak jól kivehetően megfigyelhető a jelenség, de videóra is vehető.

 

A kutatást nagyban hátráltatta, hogy az Egyesült Államokban (ahol a felfedezést tették), tilos az emberi petesejt kísérleti célú megtermékenyítése. Épp ezért eddig csak fehéregerek petesejtjeivel kísérleteztek. Nemrég azonban sikerült kivonni az emberi spermiumból azt az enzimet, ami előidézi cink-képződést.

 

A kisülések intenzitása információt adhat a petesejtek minőségéről, így a felfedezés nagy jelentőséggel bír a mesterséges megtermékenyítés sikerességének növelésében, mivel eddig nem létezett módszer a nem megfelelő petesejtek kiszűrésére.

 

Hogy mikor ültetik át a felfedezés eredményeit a gyakorlatba, egyelőre kérdés. Tény azonban, hogy a mesterséges megtermékenyítéssel foglakozó cégeknek nem feltétlenül áll érdekében az eljárás bevezetése – lényegesen kevesebb fals megtermékenyítéséhez vezethet, márpedig a jó vevő a visszajáró vevő…

 

 

Sme.sk, Körkép.sk

Nyitókép: biolreprod.org


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »