Tudose rátromfolt: párbeszédre sem hajlandó a magyar autonómiakövetelésről

Tudose rátromfolt: párbeszédre sem hajlandó a magyar autonómiakövetelésről

Mihai Tudose kormányfő csütörtökön este leszögezte: románként és kormányfőként egyaránt elutasítja a párbeszédet „Románia egy részének autonómiájáról”.
A miniszterelnök vélhetően arra reagált közösségi oldalán, hogy Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a nap folyamán a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos nyilatkozata visszavonására és bocsánatkérésre kérte Tudosét. Facebook-bejegyzésében a szociáldemokrata kormányfő leszögezte: románként és kormányfőként is elutasítja a párbeszédet „Románia egy részének autonómiájáról”, mivel az szerinte alkotmánysértő lenne.

Románia miniszterelnöke úgy vélte, a Székelyföld autonómiájának fölvetése törvénytelen, és nem szabad komolyan venni, szerinte ugyanis „Románia egységének megbontására irányul a centenárium évében.”

Hírdetés

Mihai Tudose emlékeztetett arra is, hogy a román alkotmány kimondja a román állam egységét és oszthatatlanságát.

Mint arról beszámoltunk, Tudose szerdán este a Realitatea hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy a magyar pártok autonómianyilatkozatának csupán az a célja, hogy román-magyar marakodással teljen el Erdély és Románia egyesülése kinyilvánításának a centenáriumi éve. A kormányfő ugyanakkor a bukaresti sajtóban megjelent híradások szerint durván meg is fenyegette a székelyeket. „Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is” – idézték román hírforrások a miniszterelnököt.

Porcsalmi Bálint csütörtökön felelőtlennek és a miniszterelnöki tisztséghez méltatlannak minősítette a kormányfő nyilatkozatát. Az RMDSZ ügyvezető elnöke úgy vélte, hogy „a primitív és középkori viszonyokra jellemző” nyilatkozatával a miniszterelnök „leplezetlenül megfenyegette” a székelyföldi magyar közösséget.

„A miniszterelnök vagy nem tájékozott, vagy semmit nem értett meg az RMDSZ arra vonatkozó javaslatából, hogy kezdődjön őszinte párbeszéd a románokkal az autonómiáról” – fogalmazott Porcsalmi Bálint. Hozzátette: Mihai Tudose jelezheti, hogy nem ért egyet egy nyilatkozattal vagy egy politikai projekttel, „de nem küldheti akasztófára azokat, akik nem értenek egyet vele”. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »