Tudós nők, varrógép, divat, dauer, traktoros lányok – így hatottak a 20. század vívmányai a nőkre

Holnap a nők életének huszadik századi változásairól szól a fáma a Műszaki Tanulmánytárban, a családi nap keretében bemutatnak egy csomó találmányt, és a gyerekeknek is lesz program.

Mit hozott az egyenjogúság, hogyan lett előbb az írógép, később a traktor is a nők munkaeszköze? Hogyan formálta a divatot a varrógépek megjelenése, vagy a kor szépségről alkotott képét az 1900-as évek hajszárítói, dauergépei? Ez alkalommal a múlt és a jövő női feltalálóival, kutatóival foglalkozunk, a gyűjteményből pedig megmutatjuk a 20. századi nőkép változásában szerepet játszó szépségipari és háztartási eszközöket is – írja a Műszaki Tanulmánytár közleményében.

A családi napon a nőkép 20. századi változásán keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók a Műszaki Tanulmánytár kiállításaival és különleges műtárgyaival, valamint a nők a tudomány és technika fejlődésében betöltött szerepével. A gyerekeket kipróbálható háztartási eszközök, múzeumpedagógiai műhely és érdekes műtárgyakat bemutató kultúrtörténeti tárlatvezetés várja.

A program pedig gí fog kinézni:

11.00 – 11.45 Feltalálónők, nők ihlette találmányok – Domonkos Csaba muzeológus sétáló előadása a kiállításokban.  

A kultúrtörténeti különlegességeket sorba vevő vezetés azokra a műszaki eszközökre fókuszál, amelyeket nők találtak fel, vagy elsősorban nőkhöz kapcsolódik

13.15 –  14.00 Nők férfifoglalkozásokban – Tóth Eszter Zsófia történész előadása (Veritas Történetkutató Intézet) A traktoros lánytól a buszvezetőnőig – nők a szocialista mindennapokban

Folyamatos programok:

10.00 –14.00 Gépesített háztartás – kipróbálható eszközök a múltból

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum interaktív bemutatóval, érdekességekkel várja a látogatókat a program teljes ideje alatt.

10.00 –  14.00  Beszélgess a kutatónővel! Balázsi Katalin anyagtechnológus várja kérdéseid a Lányok Napja program szervezésében a kutatólétről, a tudományos életről, az izgalmas kihívásokról és lehetőségekről! (MTA Energiatudományi Kutatóközpont)

10.00 –  14.00  Üzenj a jövőbe! – múzeumpedagógiai műhely

A 20. század is bővelkedett innovatív női kutatókban, feltalálókban. Műhelyünkben a gyerekek lehetnek a kreatív és haladó szemléletű feltalálók, lelkes kutatók: a feladat az, hogy újrahasznosítható anyagokból készítsék el saját elképzelt műszaki eszközeiket. Egy érdekes „masina” segítségével a résztvevők üzenhetnek a jövő kutatónőinek, feltalálónőinek, és különös módon mondhatnak köszönetet női rokonaiknak, ismerőseiknek.

További információ az intézmény honlapján érhető el.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »