Tudorel Toader szerint rengeteg valótlanság hangzott el a Romániáról szóló EP-vitán

Tudorel Toader szerint rengeteg valótlanság hangzott el a Romániáról szóló EP-vitán

Elégedetlenségének adott hangot szerda este Tudorel Toader román igazságügy-miniszter a romániai igazságügyi törvényekről tartott európai parlamenti vita kapcsán.
A tárcavezető főleg azt kifogásolta, hogy „teljesen politikai síkon” folyt a vita. „Egyesek úgy beszéltek az igazságügyi törvényekről, hogy nem is ismerik ezek tartalmát” – nyilatkozta Toader a vitát követően, hozzátéve, hogy „fel fogja leltározni az elhangzott valótlanságokat”.

A miniszternek meggyőződése, hogy „nem az igazság kiderítése volt a cél”, szerinte erre utal az is, hogy bár ő maga is jelen volt a vitán, nem engedték felszólalni.

Hírdetés

„Bár a mai vitán az igazságügyi törvényeket módosító tervezetről kellett volna hogy szó legyen, valójában a korrupcióról beszéltek. Márpedig a szabály azt mondja – és ezt a felszólalóknak is tudniuk kellett volna –, hogy ha nem tudod, miről beszélsz, inkább hallgass, mert így nem kockáztatod azt, hogy esetleg tévedsz” – idézte a román balliberális kormány tárcavezetőjét az Agerpres hírügynökség.

Toader ugyanakkor kifejtette, hogy a felszólalásában az Európai Bizottság álláspontját képviselő Vera Jourova, az Európai Unió jogérvényesülésért felelős biztosa nagyon jól ismeri a romániai igazságszolgáltatási rendszert, de az általa tett kijelentések „vélhetően nem tőle származnak”.

Mint arról beszámoltunk, Vera Jourova felszólalásában az igazságügyi törvények módosításainak felülvizsgálatára szólította fel a romániai hatóságokat, szélesebb konszenzust sürgetett, illetve hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság osztja a romániai utcai tüntetéseken részt vevők aggodalmát.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »