Tudorel Toader lemondását kéri egy volt igazságügyi miniszter

Tudorel Toader igazságügyi miniszter lemondását kérte szombaton Raluca Prună, miután a legfőbb ügyészség közzétette Augustin Lazăr főügyészi kinevezésének kritériumait és azokat a dokumentumokat, amelyek a kinevezés alapját képezték.

“Nyilvánosan kérem Tudorel Toadert, hogy mondjon le (…), mert az egész országnak hazudott, amikor azt állította, hogy az Augustin Lazăr iratcsomójából hiányzott a minősítését igazoló okirat és hogy volt egy dokumentum, amely arra utal, hogy lezárt volna egy Klaus Johannis államfő elleni ügyet. (…) Mindezeket cáfolta a legfőbb ügyészség mai közleménye. Most, hogy világossá váltak a kinevezés körülményei, már ideje volna, hogy megnevezze, hogy milyen okból akarja leváltani a főügyészt” – írta szombati Facebook-bejegyzésében a volt igazságügyi miniszter.

A legfőbb ügyészség szombaton tette közzé Augustin Lazăr főügyészi kinevezésének kritériumait és azokat a dokumentumokat, amelyek a kinevezés alapját képezték.

Hírdetés

A legfőbb ügyészség honlapján tanulmányozható a főügyészi tisztségre 2016-ban kiírt pályázat és a kért dokumentumok: önéletrajz, egy szándéklevél, amely tartalmazza a jelölt rövid bemutatkozását, szakmai tapasztalatát és azon erények lajstromát, amelyek alkalmassá teszik a tisztség ellátására.

A második dokumentum összegezi azokat a kritériumokat, amelyeket az igazságügyi miniszter (akkor Raluca Prună) a jelentkezőkkel szemben támasztott: feddhetetlenség (elfogulatlanság, objektivitás, magas erkölcsi tartás), szakértelem (legalább tíz éves szakmai gyakorlat, ‘nagyon jó’ minősítés a legutolsó kiértékelésen, annak bizonyítéka, hogy nem részesült fegyelmi megrovásban az utolsó három esztendőben), specifikus készségek (szervezőkészség, válságkezelés, döntőképesség, kommunikáció).

A legfőbb ügyészség arra reagált, hogy Tudorel Toader igazságügyi miniszter többször is nyilvánosan hangoztatta, hogy Augustin Lazăr iratcsomója, amellyel megpályázta a legfőbb ügyészi tisztséget hiányos volt, mert nem tartalmazta azt a dokumentumot, amelyből kiderült volna, hogy a jelölt ‘nagyon jó’ minősítést kapott a legutolsó szakmai kiértékeléskor. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »