Tudományos együttműködési megállapodásokat írt alá Bíró András Zsolt Kazakisztánban

Tudományos együttműködési megállapodásokat írt alá Bíró András Zsolt Kazakisztánban

Együttműködési memorandum született a Kazak Nemzeti Múzeum (Qazaqstan Respublykasynyn Ulltyq Muzei) és a Magyar Természettudományi Múzeum között. Ünnepélyes keretek között együttműködési memorandumot írt alá Kazakisztán fővárosában, Asztanában a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója, Bernert Zsolt nevében Bíró András Zsolt antropológus kutató (a Magyar-Turán Alapítvány elnöke), és Aibek Sydykov Zheksenaliuly, a Kazak Nemzeti Múzeum (Qazaqstan Respublykasynyn Ulltyq Muzei) általános ügyvitellel megbízott igazgató-helyettese.

A 2013-ban a kazak kormányzat ”Nemzeti Örökség” programja keretében létrehozott Kazak Nemzeti Múzeum egész Közép-Ázsia legjelentősebb és legnagyobb – 11 kiállító csarnokkal és 14 000 négyzetméter alapterületű kiállítótérrel rendelkező – múzeuma. Az intézmény Kazakisztán egyik legnagyobb kutatói hálózatával büszkélkedhet – kifejezetten a régészet, a restaurációs tevékenységek, a biológia, a történeti kutatások és a néprajz területén.

A két múzeum közötti együttműködés több évre tekint vissza, az antropológia területén végzett kutatások, valamint az adatbázis-építés tekintetében. A Kazak Nemzeti Múzeum létrejötte előtt a Magyar Természettudományi Múzeum már stratégiai együttműködő partnere volt az Almaty-ban található Kazak Központi Állami Múzeumnak (Qazaqstan Respublykasynyn Ortaliq Memlekettik Muzei).

A Magyar Természettudományi Múzeum kutatói (Bernert Zsolt, Bíró András Zsolt és Évinger Sándor) 2006-tól három kutatási projekt keretében végeztek antropológiai elemzéseket a kazak múzeum embertani gyűjteményében lévő (különböző régiókból és történeti időkből származó) csontvázleleteken, továbbá genetikai adatgyűjtő expedíciók közös megvalósításában vettek részt. A kutatás mellett kazak történelmi személyiségek arcrekonstrukciói készültek el a Magyar Természettudományi Múzeum arcrekonstrukciós műhelyében.

Hírdetés

 

A fenti örvendetes eseményen kívül november elején Bíró András Zsolt a Karaganda Regionális Történeti és Helytörténeti Múzeumban az Arany Horda újabb régészeti feltárásához kapcsolódó kutatásokhoz csatlakozott. Dzsocsi kán (Dzsingisz kán legidősebb fia) síremlékének közelében feltárt temetkezések antropológiai vizsgálatát végezték el Kargandában. A kazak régészek az Arany Horda korai uralkodó elitjéhez tartozónak vélik a sírokat. A közeljövőben folyatni fogják a feltárási munkálatokat és a tervek szerint közösen végzik majd a kutatásokat Bíró András Zsolt antropológussal, illetve közös tudományos tanulmányokat terveznek.

 

 

források: nhmus.hu, kurultaj.hu, Aibar Kassenali


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »