Tudományok napja a Csongrády Lajos Alapiskolában

A szőgyéni Csongrády Lajos Alapiskola ötödik alkalommal csatlakozott a november 3-ai jeles naphoz, a tudományok napjához, melyhez kapcsolódva november folyamán több helyszínen tartanak különféle rendezvényeket Felvidék-szerte.

Az első napon a pénzügyi ismeretek témakörben kereste fel az iskola végzős tanulóit egy párkányi székhelyű pénzügyi tanácsadó cég. Az általuk alkotott társasjátékon keresztül ismerkedhettek a tanulók a pénzügy világával. Madocsai Szilárd tanácsadó és két munkatársa, Kunyik Karolina és Csanda Zita segítségével bővítették látókörüket és játékos formában tapasztalták meg a valós világ pénzhasználatát, és szereztek pénzügyi ismereteket, kivetítve azokat egy képzelt családra.

A 7. és a 8. osztályosokat biológiai és fizikai kvíz várta, vetítéssel és kísérletekkel színesítve, Bósa Zsolt és Polák Péter pedagógusok vezetésével.

Az első nap játékos foglalkozását a matematika világa váltotta fel.

Szímőről, Udvardról, Perbetéről, Kürtről, Köbölkútról, Dunamocsról, Búcsról, Muzsláról, Szalkáról, Kéméndről és Nagyölvedről érkezett versenyzők sorakoztak fel a hazai tanulók mellé.

Hírdetés

Negyvenkilenc versenyzőt szólított meg az egyéni verseny az 5. és a 7. osztályokból, amely Könözsi Éva és Polák Péter szőgyéni matematika szakos tanárok vezetésével zajlott. Amíg a pedagógusok a feladatlapokat értékelték, a versenyzők megtekintették a Szőgyéni Tájház és Múzeum látnivalóit Svajcer Edina útmutatásában.

A verseny értékelése így alakult: Az 5. osztályosok közül a vándorkupát Radošicky Emma, a muzslai Endrődy János Alapiskola tanulója nyerte el, a 2. helyen Varga Barnabás, a köbölkúti Stampay János Alapiskola diákja, míg a 3. helyen Bakó Kristóf, a kéméndi Petőfi Sándor Alapiskola diákja végzett.

A 7. osztályosok közül a Kürti Alapiskola képviseletében Kovács Dávid bizonyult a legügyesebbnek, így a vándorkupát ő vihette el iskolájába, a második helyezést szintén a kürti iskola tanulója, Szabó Benedek szerezte meg. A mezőny harmadik helyezettje, a köbölkúti Stampay János Alapiskola diákja, Gáspár Napsugár Ajándék lett.

A kis matematikusok Rényi Alfréd kétszeres Kossuth-díjas matematikussal együtt vallják:

A matematika nagy tudójának mondása a vándorkupába vésve emlékezteti őket a jövő évi megmérettetésig arra, miért is jó matematikával foglalkozni.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »