Tudniuk kellett a Jobbikban Kovács Béla „üzelmeiről”

Tudniuk kellett a Jobbikban Kovács Béla „üzelmeiről”

Elkezdődött kedden az Európai Unió intézményei elleni kémkedéssel, valamint költségvetési csalással, hamis magánokirat felhasználásával vádolt Kovács Béla európai parlamenti képviselő, volt jobbikos politikus elleni büntetőper a Budapest Környéki Törvényszéken. Kovács Béla üzelmeiről tudnia kellett a párt vezetésének – véli ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

A Jobbikon belül a 2010-es években Kovács Bélát „Mr. Oroszországnak” nevezték, és még 2010 előtt szervezett oroszországi utakat a Jobbik elnökének – mondta az alkotmányjogász, aki felidézte a politikus elleni eljárás menetét.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést az Európai Unió intézményei elleni kémkedés miatt és az Európai Parlament (EP) 2015 októberében felfüggesztette a politikus mentelmi jogát.

A költségvetési csalásra vonatkozó vádpont szerint a képviselő és három társa több mint 21 ezer euró – közel hétmillió forint – vagyoni hátrányt okozott az EP-nek 2012-ban és 2013-ban fiktív gyakornoki állásokkal. Ezzel összefüggésben elmondta, hogy ez a cselekmény egytől öt évig tartó  szabadságvesztéssel is büntethető.

A Btk. szerint az személy, aki nem uniós állam számára végez hírszerző tevékenységet, alapesetben 2–8 évig, súlyosabb esetben 5–15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető – mondta az alkotmányjogász.

Nagy csapás ez az ügy a Jobbiknak

A politikus 2010 májusától volt EP-képviselő, az unió különböző bizottságaiban vállalt szerepet. A gyanú szerint ekkor többször találkozott és rendszeres, folyamatos kapcsolatot tartott fenn az orosz katonai hírszerzéssel.

Arra a kérdésre, hogy mennyire számít gyakorinak Kovács Béla esete, elmondta, hogy az Európai Unióban volt precedens hasonló ügyre. Egy tallinni bíróság 2009-ben 12 évre ítélte az észt védelmi tárca korábbi biztonsági főnökét, Herman Simm-t, amiért NATO-hadititkokat adott át Oroszországnak.

Ha egy ilyen ügy bebizonyosodik a Jobbik kapcsán, az politikai értelemben a megsemmisülését jelenti – tette hozzá. Az ellenzéki narratíva a túlzott oroszbarátságot a kormánypártokra próbálta tolni, ez már megdőlt, az összefonódásokat az ellenzéki sorokban kell keresni – fogalmazott.

Ifj. Lomnici Zoltán megismételte, hogy nem tartja életszerűnek, hogy a Jobbik vezetésében ne tudtak volna Kovács Béla visszaéléseiről.

Az új büntetőjogi szabályozás értelmében a bíróság előkészítő ülést tarthat, ahol egyezséget köthet a terhelt és az ügyészség, adott esetben egy beismerő vallomás keretében. Ha csak nem kerülnek elő minősített adatok, akkor erről a közvélemény is tájékoztatást kaphat –mondta.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint amennyiben megállapításra kerül a büntetőjogi felelősség, akkor ez személyi konzekvenciával kell, hogy járjon.

Forrás: M1 / hirado.hu

The post Tudniuk kellett a Jobbikban Kovács Béla „üzelmeiről” appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »