Tudatos pénzügyeink 3. – Hogyan válasszunk bankot?

Tudatos pénzügyeink 3. – Hogyan válasszunk bankot?

Mire érdemes figyelni, ha bankszámlát nyitunk. Ez a látszólag egyszerű kérdés is sok buktatót rejthet. Pénzügyi tudatosságot segítő cikksorozatunk legújabb részében ebben segítünk.

1.       Bankszámla

Manapság ahhoz, hogy például munkabért, ösztöndíjat vagy akár családi pótlékot kapjunk, szükségünk van bankszámlaszámra. Melyik a legjobb bankszámla? A válasz egyszerű: ami a bankszámla-használati szokásainknak leginkább megfelel! A választáshoz a következő szempontokat szükséges végiggondolni:

–          Hány éves vagyok? Diák, közalkalmazott vagy nyugdíjas?

–          Havonta rendszeresen mennyi pénz érkezik számomra? Hány részletben?

–          Mekkora az átlagos számlaegyenlegem?

–          Hány kimenő utalást indítok havonta? Mekkora csoportos beszedések száma?

–          Mennyi készpénzt veszek fel havonta? Milyen gyakorisággal?

–          Milyen bankkártyát szeretnék, mennyit használom a bankkártyát és mire?

–          Hogyan intézem a banki ügyeimet: személyesen a fiókban, telefonon vagy netbankon keresztül?

–          Milyen kényelmi szolgáltatásokat szeretnék?

Ha ezekre a kérdésekre már megvan a válaszunk, akkor indulhat a bankszámlák „versenyeztetése”. Személyesen is el tudunk menni a bankokba, de könnyebb a bankok internetes felületeit használva részletes információkat nyerni a számlákról. Ehhez hasznos a Magyar Nemzeti Bank bankszámla választó összehasonlító programja, de fordulhatunk pénzügyi tanácsadóhoz is a testreszabott megoldás kiválasztására.

A bankszámláknak sajnos költségei is vannak. Amikor a megfelelő bankszámlát keressük, ne csak abból induljunk ki, hogyan lehet a legolcsóbban bankolni. A választáskor vegyük figyelembe az egyéb szolgáltatásokat, elektronikus bankolást, mobil-alkalmazások meglétét vagy akár a fiókhálózat kiterjedtségét.

Amennyiben megtaláltuk a megfelelő bankszámla-terméket, akkor a bankváltást az új bankban kezdeményezzük. A bankok többsége a bankváltással járó adminisztratív terhek nagy részét átvállalja (csoportos beszedések és állandó megbízások átvétele a korábbi banktól).

2.       Banki megtakarítások

A bankszámlákhoz jellemzően megtakarítási termékeket, lekötési lehetőségeket is kínál a bankunk. A jelenlegi gazdasági környezetben (alacsony jegybanki alapkamat, alacsony infláció) ne várjunk csoda hozamokat a banki megtakarításoktól. Ha mégis emellett döntünk, akkor a következőket kell figyelembe venni:

–          likviditás : nem érdemes a teljes megtakarítást egy összegben lekötni, hiszen váratlan kiadás esetén veszteséggel lehet csak pénzhez jutni

–          hozam: pénzünk a banknál biztonságban van, de nem produkál magas hozamot

–          kockázat: az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) pénzintézetenként 100 ezer euróig fedezi bankbedőlés esetén a betéteseket érő veszteségeket


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »