Trumpot támogatják a kaliforniai republikánusok

A legfrissebb közvéleménykutatások szerint a kaliforniai republikánusok – bár nem mindenben értenek egyet döntéseivel – inkább Donald Trumpot támogatják, mint bárki mást a pártbeli elnökjelölt-aspiránsok közül.

A kaliforniai Közpolitikai Intézet csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérése szerint a nyugati parti szövetségi állam republikánusainak 38 százaléka Donald Trump elnökjelöltségét támogatja, annak ellenére, hogy a New York-i üzletember döntéseivel több mint  ötven százalékuk nem ért egyet. Ugyanez a felmérés viszont arról ad számot, hogy a demokrata elnökjelölt-aspiránsok közül Hillary Clinton támogatottsága nagyobb, mint Bernie Sandersé, 43 százalékos, sőt, a 45 évesnél idősebb szavazók körében a 60 százalékot is meghaladja, s a demokrata hívek lnegében elégedettek is támogatott politikusuk politikai állásfoglalásaival.     

A kaliforniai közvélemény-kutatás jelentőségét az adja hogy ez a a nyugati parti szövetségi állam – ahol június elején lesznek az előválasztások – nagyon sok delegátust küld az országos elnökjeölt-állító konvencióra, így az előválasztások eredményei meghatározóak az elnökjelölt számára.

Donald Trump népszerűsége annak ellenére változatlan, hogy újabb kínos vitába keveredett, ezúttal vetélytársával, Ted Cruz texasi szenátorral. A vitát egy, a Utah államban tartott keddi jelölőgyűlések előtt megjelent kampányakció robbantotta ki: a Cruzt támogató egyik republikánus csoportosulás Trump nejének, az ex-modell Melania Trumpnak a tizenhat évvel ezelőtt készült aktfotójával kampányolt, a fotó mellett azzal a felirattal, hogy “Találkozz a leendő first ladyvel, vagy szavazhatsz Ted Cruzra is”. Trump mikroblogban válaszolt, mégpedig azonnal, azt ígérve, hogy  “kitálal”  Cruz hitveséről Heidi Cruzról, aki beruházási bankárként a Goldman Sachs egyik vezetője.

Közben a Republikánus Párt két elnökjelölt-aspiránsa – a Politico című lap értesülései szerint – megkezdte a már megválasztott delegátusok “megdolgozását” annak érdekében, hogy a konvención, a választási eredmények ellenére, ne Trump mellett voksoljanak. A Politico konkrét példákat sorol. Az egyik szerint John Kasich, ohiói kormányzó – aki még mindig versenyben van az elnökjelöltségért – az egyik munkatársát Dél-Dakotába küldte, meggyőzendő az ottani, még csak a júniusi előválasztáson megválasztanó  delegátusokat, hogy amennyiben a konvención nem sikerül megválasztani Trumpot, akkor a második fordulóban Kasich mellett voksoljanak, még akkor is, ha az emberek Trump támogatására választják majd meg őket. A Politico riportja szerint az ohiói kormányzó munkatársainak nem sikerült meggyőzniük a dél-dakotaiakat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »