Trumphoz és Mayhez fordult segítségért a halálra ítélt pakisztáni keresztény nő férje

Trumphoz és Mayhez fordult segítségért a halálra ítélt pakisztáni keresztény nő férje

Ászija Bibi férje, Ásik Bibi rövid videoüzenetben azt kérte a két politikustól, hogy segítsenek családjának távozni Pakisztánból, mert ott életveszélyben vannak.

A férj október közepén tért vissza Pakisztánba Nagy-Britanniából gyerekeikkel, hogy megvárják az anya szabadulását, és együtt utazzanak el az ázsiai országból.

Gulam Musztafa ügyész viszont – aki annak idején a vádat képviselte -, arra kérte a legfelsőbb bíróságot, hogy vonja vissza a szabadlábra helyezést.

A bíróság nem közölte, mikor fogadják be a kérvényt, de a folyamat tovább késleltetheti a nő szabadon bocsátását.

Bibi ügye nagy visszhangot keltett világszerte, Pakisztánt pedig erősen megosztotta mind a halálos, mind a felmentő ítélet. Két politikust, akik segíteni akartak az asszonynak, meggyilkoltak. Ugyanakkor hatalmas tömegtüntetések szerveződtek az évek során Bibi mellett.

Hírdetés

A szerdai felmentő ítélet azonban az ellentábort is aktivizálta. Három napon keresztül az ország életét megbénító tüntetéseket tartottak, melyek során gyújtogattak, törtek-zúztak. A rendőrség mintegy 150 tüntetőt őrizetbe vett, de a rend csak azután állt helyre, hogy a kormány szombatra virradóra megállapodott a tüntetéseket szervező Tehrík-i-Labbaik Pakisztán (TLP) nevű iszlamista párttal.

Az egyezség szerint Bibit addig nem engedik el az országból, amíg a legfelsőbb bíróság felül nem vizsgálja saját döntését.

A megállapodás után a párt felszólította híveit, hogy hagyják abba a demonstrációt, a hatóságok pedig szabaddá tették az utakat, és kinyitottak az iskolák, piacok.

A hatóságok közölték, hogy fokozták a biztonsági intézkedéseket a büntetés-végrehajtási intézmény körül, ahol Ászija Bibit őrzik. A börtönt nem nevezték meg. Csütörtökön büntetés-végrehajtási vezetők közölték, hogy

a múlt hónapban előállítottak két foglyot, akik meg akarták fojtani Bibit.

A két férfi kihallgatása jelenleg is folyik.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »