Trumpék a kelet-európai rakétapajzs mellett

A republikánus alelnökjelölt közölte, hogy ha Donald Trumpot megválasztják az Egyesült Államok elnökének, akkor lesz rakétapajzs Kelet-Európában, illetve Lengyelországban. Csütörtöki külpolitikai lapszemlénkben Lengyelországgal foglalkozunk.

Nem vezetik be a szinte teljes abortusztilalmat Lengyelországban, erről beszélt a lengyel miniszterelnök-helyettes. A BBC beszámolója szerint Beata Szydlo kormányfő szintén elhatárolódott a tervezettől, amelynek még át kell mennie a parlamenten. A kormánynak megvan a szükséges többsége a lengyel törvényhozásban, de a kormánypárti képviselők szabadon szavazhatnak, mivel a kabinet kihátrált a törvénytervezet mögül. A katolikus egyház támogatását élvező lengyel életvédők törvényjavaslata teljes abortusztilalmat vezetne be,kivéve azt az esetet, amikor az anya élete kerül veszélybe.

Lengyelország nem támogatja, hogy ismételten  Donald Tuskot válasszák meg az Európai Tanács elnökének. A nyugati sajtó által „királycsinálónak” nevezett Jaroslaw Kaczynski a Polska Timesnak nyilatkozva kijelentette: nem tudja elképzelni, hogy a lengyel kormány támogassa Tuskot a második mandátum megszerzésében. Vajon Donald Tusk olyan személy-e, akinek az Európai Tanács élén kellene maradnia, tette fel a kérdést Jaroslaw Kaczynski, amire úgy válaszolt, hogy ezt erősen kétli.

Donald Trump alelnökjelöltje támogatja a kelet-európai rakétapajzsot. Mike Pence úgy nyilatkozott, hogy kiáll az amerikai rakétavédelmi rendszer megépítése mellett Lengyelországban és Csehországban. Pence arra emlékeztetett, hogy Barack Obama jelenlegi elnök és Hillary Clinton elnökjelölt 2009-ben azért vonta vissza a rakétapajzsra vonatkozó terveket, hogy nehogy megsértse az oroszokat, amelyet Trump visszaállítana, ha megválasztják az Egyesült Államok elnökének.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »