Trump útban az elnökjelöltség felé

Trump útban az elnökjelöltség felé

Donald Trump milliárdos üzletember nyerte meg az amerikai Republikánus Párt Indiana államban kedden este megrendezett előválasztását, így minden bizonnyal ő lesz a párt elnökjelöltje az őszi választáson, miután legfőbb ellenfele, Ted Cruz szenátor bejelentette visszalépését.

carrier3_b

A demokratáknál Bernie Sanders szenátor legyőzte Hillary Clinton volt külügyminisztert. Trump az 57 küldöttből legalább 51 támogatását megszerezte. A második Ted Cruz szenátor, a harmadik John Kasich ohiói kormányzó lett. Trump pártbeli legfőbb riválisa, Ted Cruz az indianai választás után be is jelentette, hogy befejezi elnökválasztási kampányát. Így republikánus oldalon Trumpon kívül már csak John Kasich maradt versenyben, de az ő népszerűsége alacsony, és eddigi előválasztási teljesítménye is gyenge.

A demokrata párti versengés keretében az indianai előválasztáson – a voksolás utáni prognózisok szerint – Bernie Sanders váratlanul legyőzte Hillary Clintont. Sanders annak ellenére nyert, hogy az előrejelzések a vereségét jósolták. Előnye azonban csekélynek látszik Clintonnal szemben, ami azt jelenti, hogy nem csökkent érdemben köztük a különbség a megszerzett delegátusok teljes számát illetően.

A hétfő este nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási eredmények jó része már azt mutatja, hogy Donald Trump országos szinten vezet a demokrata pártiak elnökjelöltségre esélyes jelöltje, Hillary Clinton volt külügyminiszter előtt.

Cruz bejelentését követően Trump úgy nyilatkozott, hogy a novemberi elnökválasztáson legyőzi demokrata párti ellenfelét, aki meggyőződése szerint Hillary Clinton volt külügyminiszter lesz. „Győzni fogunk novemberben, mégpedig nagy különbséggel. (…) Megverjük Hillary Clintont” – mondta az üzletember, aki a kampányban több olyan kijelentést tett, amely már-már a republikánus párt számára is vállalhatatlannak tűnt.

A párt elnöke, Reince Priebus az indianai választás után közzétett Twitter-üzenetében megerősítette, hogy elnökjelöltjük nagy valószínűséggel Trump lesz. Arra szólította a párt tagjait és híveit, hogy egységesen támogassák a majdani jelöltet, és koncentráljanak arra, hogy jelöltjük legyőzze Clintont.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »