Trump: Szaúd-Arábia nagyon jó szövetséges, de ez a történelem valaha volt legrosszabb fedőakciója

Trump: Szaúd-Arábia nagyon jó szövetséges, de ez a történelem valaha volt legrosszabb fedőakciója

Washington megvonja a vízumot mindazoktól, akik felelősek Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró haláláért – jelentette be kedden Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Donald Trump amerikai elnök „a valaha volt legrosszabb fedőakciónak” nevezte a szaúdi magyarázatot.

Az amerikai külügyminiszter rendkívüli sajtóértekezleten jelentette be a döntést. Hozzátette: a külügyi tárca a pénzügyminisztériummal közösen vizsgálja annak lehetőségét, hogy alkalmazható-e a szankciók foganatosítását lehetővé tévő Magnyitszkij-törvény erre az esetre.

„Nem ezek a büntető intézkedések jelentik az utolsó szót az Egyesült Államok részéről ebben az ügyben. Továbbra is mindent megteszünk a felelősök elszámoltatása érdekében” – fogalmazott az amerikai diplomácia irányítója. Heather Nauert külügyi szóvivő ezzel kapcsolatban hozzátette: 21 szaúdi állampolgárt érint a vízumtilalom. Akinek már van amerikai vízuma, attól bevonják, akinek pedig még nincs, nem folyamodhat beutazási engedélyért az Egyesült Államokba.

A legrosszabb fedőakció

Percekkel Pompeo sajtóértekezlete előtt Donald Trump elnök a Fehér Ház Ovális Irodájában újságíróknak „a történelem valaha volt legrosszabb fedőakciójának” nevezte a Hasogdzsi-ügyre adott szaúdi magyarázatot. Az elnök ugyanakkor leszögezte: Szaúd-Arábia „nagyon jó szövetséges” az Egyesült Államok számára. Kedd délután Mike Pence alelnök a The Washington Post című lap által szervezett konferencián – amely nem a Hasogdzsi-ügyről szólt – kitért a gyilkosságra.

Azt mondta: a szaúdi újságíró meggyilkolása „tragédia a családja és a szerettei számára”, ugyanakkor „támadás a szabad és független sajtó ellen is”. Pence leszögezte: a Trump-kormányzat „eltökélt a rendelkezésére álló valamennyi eszköz igénybevételére annak érdekében, hogy kiderüljön, mi is történt valójában”. Az alelnök hozzátette: „biztosítjuk, hogy a világ is megismerje az igazságot”.

Hírdetés

Nagy teret szentel Recep Tayyip Erdogan török államfő kedden Ankarában elmondott beszédének az amerikai sajtó, ebben Erdogan a Hasogdzsi-gyilkosságról beszélt. A The Washington Post kiemelte, hogy a török elnök nem vádolta meg közvetlenül a szaúdi vezetőket a gyilkosságban való részvétellel, csupán úgy fogalmazott, az eddigi vizsgálat nem volt elég mély és átfogó ahhoz, hogy a királyság uralkodó köreihez is elérjen.

Az amerikai közszolgálati rádió jelentése szerint Gina Haspel, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója – aki kedden reggel érkezett Ankarába – személyesen irányítja az amerikai vizsgálatokat a Hasogdzsi-ügyben. Haspel kiválóan beszél törökül, és az NPR értesülései szerint mindenképpen el akarja érni, hogy a török hatóságok megmutassák azokat a hang-, és videófelvételeket, amelyek szerintük bizonyítják, hogy szaúdiak gyilkolták meg Hasogdzsit Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusának épületében.

Közben a The New York Times fotóval kiegészített tudósításában azt emelte ki, hogy a rijádi befektetői konferencián a résztvevők felállva és tapssal fogadták Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceget, akit sajtóelemzések a Hasogdzsi-gyilkosság hátterében sejtenek.

Bécsi „aggodalmak”

A meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró ügye miatt kedden bekérették az osztrák külügyminisztériumba Szaúd-Arábia bécsi nagykövetét – közölte kedden Karin Kneissl, az osztrák külügyek irányítója. A politikus az állami televízióban elmondta, aggodalmát fejezte ki a diplomatának a történtek miatt.

Hangoztatta, Ausztria fellép azért, hogy az ügyben átlátható és független vizsgálatot tartsanak. Mint kifejtette, nemcsak Hasogdzsi ügyéről van szó, Szaúd-Arábiában az utóbbi hónapokban letartóztatási hullám volt, amelyben júniusban olyan nőket vettek őrizetbe, akik külföldi konferenciákon vettek részt. Kneissl az iránt érdeklődött, hogy ezeket a nőket mivel vádolják, de választ nem kapott kérdésére.

A külügyminiszter azt mondta, Szaúd-Arábiában azokkal az emberekkel van a hatalomnak gondja, akik alulról kiinduló reformot szeretnének megvalósítani a sivatagi királyságban. A kormány azonban úgy tartja, hogy felülről lefelé kell a reformfolyamatnak megtörténnie a trónörököshöz kapcsolódva. Kneissel szerint nem csupán a bécsi szaúd-arábiai nagykövet, de az ország hivatalos személyiségei is elismerik, hatalmas hibát vétettek az újságíró meggyilkolásával.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »