Trump ráhajtott a nőkre

Trump ráhajtott a nőkre

A fizetett szülési szabadsággal próbál a női szavazókra hatni az elnökjelölt. Igyekezetében a korábbi republikánus javaslattal is szembemegy.

Az egész elnökválasztási kampány során azzal küzdött Donald Trump, a Republikánus Párt jelöltje, hogy rosszul áll a szénája a női szavazók körében. Augusztus közepén például a republikánus nőknek csupán a 72 százaléka kedvelte Trumpot – Romney-t 2012-ben 93 százalék, McCaint 2008-ban 89 százalék támogatta. A CNN szeptember eleji felmérése szerint az összes női voksoló között a demokrata Hillary Clinton 52 százalékos, Trump viszont csak 38 százalékos népszerűségnek örvendhetett. Részben ezért, az augusztus közepi kampánycsapat-átalakításkor Trump mellé került a republikánus közvélemény-kutató Kellyanne Conway, akinek egyik szakterületét a női szavazók jelentik.

A nagy dilemmával küzdő kampánystáb mostanára kitalálta azt is, mivel édesgetik magukhoz a nőket: Donald Trump hathetes fizetett szülési szabadságot vezetne be, ha elnökké választanák – írja a The Hill a kampánystáb közlésére hivatkozva. Trump gyermekvédelmi közpolitikai elképzelése szerint pártok felett álló együttműködés keretein belül érnék el, hogy az új édesanyák hat hét fizetett szabadságra mehessenek el, ezzel is kiiktatva a témában előforduló különféle csalásokat. Jelenleg nincs szövetségi szinten szabályozva, hogy szülés után meddig és mekkora összeget kapjanak a kismamák – az ugyanis államonként eltérő. A populista politikus egyébként ötletével szembe megy a Republikánus Párt álláspontjával: tavaly miattuk nem ment át egy törvénytervezet, amely fizetett szabadságot biztosított volna az újdonsült anyukáknak. A kampánycsapat közlése szerint a leggazdagabb polgároknak nem járna a támogatás, emellett több más kritériumnak is eleget kéne tenni a programban való részvételhez.

Komolyabb hangnem egy kis cinkeléssel

A The Hill egyébként úgy tudja, kedd este Pennsylvaniában fejti majd ki bővebben a témában kialakított terveit, amelyekre nagy hatással volt lánya, Ivanka is. Az esemény zártkörű lesz, azaz nem lesz meg a szokásos Trump-nagygyűléses hangulat, így komolyabb témákat is el lehet kezdeni pedzegetni – hosszú távon is az a terv, hogy a kampány komolyabb hangnemet üssön meg az eddigi vagdalkozás helyett.

Mindazonáltal a kampánystáb nem szalasztotta el az alkalmat, hogy a betegeskedő Hillary Clintonba is belerúgjon egyet. Állításuk szerint az egykori first ladynek nincs semmilyen eredeti közpolitikai ötlete. „Senki sem tudja, miért indult, azon felül, hogy jogosultnak érzi magát az elnöki posztra” – írták a sajtónak küldött közleményükben. Clinton egyébként az év korábbi szakaszában előállt már gyermekvédelmi ötleteivel, akkor a gyermeket nevelő szülők fizetésének növelésével és a diákkorban lévő szülők terheinek csökkentésével állt elő.

Magyarországon Trumpot valószínűleg nem vennék komolyan, ha hathetes fizetett szülési szabadságot vetne fel. Itthon egész hosszú a fizetett szülési szabadság (24 hét), ebből legfeljebb négy hét a szülés várható időpontja elé eshet. A The Huffington Post 2012-ben megjelent (azóta frissített) összeállításában ennél hosszabb szülési szabadságot nyújtó országok is akadnak: Izlandon összesen 9 hónap (ebből maximum 6 hónapot vehet ki az anya); Németországban 14 hónap; Bulgáriában 410 nap; Svédországban 420 nap; Kanadában, Dániában, Szerbiában és az Egyesült Királyságban 52 hét – persze mindenütt eltérő összeg jár az időszakra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »