Trump: Obama és Clintonné alapította az Iszlám Államot

Trump: Obama és Clintonné alapította az Iszlám Államot

Donald Trump republikánus elnökjelölt az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet megalapításával vádolta meg a floridai Fort Lauderdale-ben tartott kampánygyűlésen Barack Obama amerikai elnököt, akit szerinte a dzsihadisták nagy becsben tartanak – írta csütörtökön a The New York Times című amerikai lap.

“Több okból is, tudjátok, nagy becsben tartják Obama elnököt” – mondta Trump a szerda este tartott választási gyűlésen. “Ő az IÁ alapítója. (…) Ő alapította az IÁ-t” – hangoztatta többször is. “Azt mondanám, hogy a társalapító pedig a csalárd Hillary Clinton” – állította a demokrata elnökjelöltről. Trump emellett különös hangsúlyt fektetett a hivatalban lévő amerikai elnök teljes nevére, mivel szerinte a dzsihadista szervezet “Barack Husszein Obama elnökségének idején” tűnt fel.

Donald Trump a CNBC televízióban csütörtökön védelmébe vette előző napi kijelentéseit Obamáról. “Ő volt az IÁ alapítója, minden bizonnyal” – ismételte meg. Az iraki háború kapcsán a republikánus elnökjelölt elmondta: az Egyesült Államoknak nem lett volna szabad belemennie, ugyanakkor nem is vonulhatott volna ki úgy, ahogyan Obama tette.

2007-ben Trump az iraki háború felelőseként az akkori amerikai elnököt George W. Busht nevezte meg. Egy öt évvel korábbi interjúban viszont még támogatta az amerikai csapatok iraki beavatkozását.

A republikánus elnökjelölt egy kedden elhangzott többértelmű kijelentése miatt is magyarázkodni és cáfolni kényszerült a nap folyamán. Szerdán ugyanis az észak-karolinai Wilmingtonban tartott választási nagygyűlésen – egyes értelmezések szerint – burkoltan demokrata párti ellenlábasa, Hillary Clinton elleni fellépésre buzdította a fegyverviselést támogatókat. Clinton biztonsági fenyegetésnek minősítette Trump nyilatkozatát.

A legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények szerint Clinton vezet az amerikai elnökválasztási kampányban Trump előtt, a demokrata párti jelöltet a választók 46 százaléka támogatja, míg republikánus pártit 39 százalékuk – írta a The New York Times című.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »