Trump nagygyűlése után tüntetőket tartóztattak le

Összecsaptak Donald Trump hívei és ellenfelei péntek este San Diego utcáin a republikánusok várható elnökjelöltjének e dél-kaliforniai nagyvárosban rendezett nagygyűlése után, a verekedőket rohamrendőrök választották szét, szombatra virradóra harmincöt tüntetőt letartóztattak.

Mintegy ezer tüntető jelent meg a város kongresszusi központjának épületénél, s miközben Donald Trump beszédet mondott – a többi között a mexikói-kaliforniai határon építendő falról – a protestálók kórusban Trump-ellenes rigmusokat skandáltak, köveket és üvegeket hajigáltak, a kivezényelt rendőrökre is rátámadtak.

San Diego lakosságának körülbelül egyharmada spanyolajkú, a városba és környékére sok mexikói jár át naponta dolgozni, mégpedig legálisan. A tüntetők főként erre hivatkoztak, amikor elutasították Trump bevándorlás-ellenes jelszavait.

A letartóztatások után Trump mikroblogjában köszönte meg a rendőrségnek a beavatkozást. “Fantasztikus munkát végeztek” – írta.     Kaliforniában június 7-én tartják az előválasztásokat, s Trump napok óta ebben az államban kampányol, amely több mint háromszáz delegátust küld az elnökjelölt-állító konvencióra.     

Kaliforniában kampányol Hillary Clinton is. A demokraták elnökjelöltségre esélyes politikusa először tette magáévá vetélytársa, Berie Sanders kampánytémáit, és először illette dicsérő szavakkal a vermonti szenátort. Clinton egy San Joséban tartott nagygyűlésen elmondott beszédében jelképesen kezet nyújtott Sanders híveinek és a Demokrata Párt egységét ígérte.

“Büszke vagyok arra a kampányra, amelyet Sanders szenátor és én vezetünk, mindketten a jövőnkről szóló témákról beszélünk. Mindketten általános egészségbiztosítást akarunk. Mindketten azt akarjuk, hogy minden fiatal számára elérhető, megfizethető legyen a főiskola vagy az egyetem. Mindketten végérvényesen elejét akarjuk venni annak, ami a Wall Street mesterkedései miatt a nagy világválság idején történt. Mindketten ugyanazon az oldalon harcolunk” – fogalmazott Clinton.

A beszédet Clinton nem sokkal azután mondta el, hogy a közvéleménykutatások nyilvánosságra hozták: Kaliforniában alig tizenkét pontos előnye van Bernie Sanders előtt. S bár változatlanul ő látszik a demokraták esélyes elnökjelöltjének, ha Kaliforniában Sandersnek sikerül a szavazók hetvenöt százalékát maga mellé állítania, akkor Clinton jelöltsége veszélybe kerülhet.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »