Trump: Moszkva állhat a számítógépes támadások mögött

Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke minden idők legnagyobb munkahelyteremtőjének nevezte magát, s úgy vélte, hogy ha Putyin orosz elnök kedveli őt, akkor az nem teher, hanem előny is lehet. Szerdai sajtótájékoztatóján Trump bejelentette azt is, hogy két fiának adja át vállalatbirodalmát.

Elnökké választása óta először tartott sajtókonferenciát Donald Trump, aki a New York-i Trump-toronyban rendezett, mintegy egyórás tájékoztatón gazdasági elképzeléseiről és vállalatbirodalma jövőjéről beszélt, valamint többször is reagált az Oroszországhoz fűződő kapcsolatairól szóló hírekre, az orosz hackertámadásokra, s egy hírportál kínos vádaskodásokat felsorakoztató, kedden este nyilvánosságra hozott összeállítására.

A megválasztott elnök bírálta a Buzzfeed hírportál által közzétett jelentést, amelyben a portál hírszerzési forrásokra hivatkozva azt állította, hogy Oroszországnak kompromittáló információi vannak róla és ezért bámikor zsarolhatja. Trump visszautasította az állításokat s egyúttal megköszönte az információk közlését visszautasító médiumok viselkedését. „Soha nem lett volna szabad nyilvánosságra hozni ezeket a megalapozatlan állításokat” – jelentette ki és később egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy a hírportálnak számolnia kell a következményekkel.

Donald Trump elismerte, hogy Oroszország valószínűleg belekeveredhetett az amerikai választási folyamatba. „Azt gondolom, hogy Oroszország állhatott a számítógépes támadások mögött” – fogalmazott, de leszögezte: más országok és más személyek is intéztek hackertámadásokat amerikai rendszerek ellen. A Demokrata Országos Bizottság elleni hackertámadásokért a demokratákat okolta, mondván, hogy nem volt megfelelő számítógépes védelmük, hiszen a Republikánus Párt és az ő kampánycsapata számítógépeit nem sikerült feltörni.

Trump kijelentette: bár előny lehet, hogy Putyin elnök állítólag kedveli őt, még nem tudja, hogyan jön ki majd az orosz elnökkel. Reményét fejezte ki viszont, hogy sikerül megtalálni a hangot Moszkvával. Leszögezte: nincs és nem is lehet üzleti ügye Oroszországgal, és nem is szeretné, ha lenne, mert ez érdekkonfliktusokhoz vezethetne. „Elhiszi bárki is, hogy Hillary Clinton keményebb lett volna Putyinnal, mint én?” – tette fel a kérdést Trump, utalva a demokrata párti elnökjelöltre.

Trump bejelentette azt is, hogy cégbirodalmát teljes egészében átadja két fiának, s ő egyáltalán nem vesz részt az ügyek bonyolításában, még konzultálni sem fog a fiaival, s amíg ő az Egyesült Államok elnöke, addig a cégek tartózkodnak attól is, hogy külföldi üzleteket kössenek. A megválasztott elnök közölte, nem akar várni az amerikai-mexikói határra ígért fal építésével, és beiktatása után azonnal egyeztetni kezd az építkezésről, a fal megépül, és költségeit Mexikó állja majd, akár adók, akár közvetlen finanszírozás formájában.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »