Trump megint nyert, pánikolhat a republikánus pártelit

Trump megint nyert, pánikolhat a republikánus pártelit

A demokratáknál Hillary Clinton, a republikánusoknál Donald Trump lehet a nagy győztese a szuperkeddnek, az amerikai előválasztási folyamat eddigi legfontosabb állomásának. A keddi előválasztási napon ők arattak győzelmet az államok többségében, igaz, még nincs mindenütt eredmény: a jelölőgyűlést tartó államokban ez későbbre várható.

Szinte teljes egészében az előrejelzések váltak valóra: mind Clinton, mind Trump jelentős győzelmet aratott – írja az MTI. A demokrata volt külügyminiszter hét helyen – Alabamában, Amerikai Szamoán, Arkansas-ban, Georgiában, Massachusettsben, Tennessee-ben, Texasban és Virginiában – számíthat a delegáltak többségére a nem végleges adatok szerint. Több helyen jelentős fölénnyel nyert: Alabamában 80 százalékos, Georgiában 72 százalékos, Virginiában 64 százalékos támogatottságnak örvendhetett.

Ellenfele, a magát demokratikus szocialistának valló Bernie Sanders négy államban nyert, Vermontban – amelynek ő az egyik szenátora –, Oklahomában, Coloradóban és Minnesotában. Szűkebb hazájában a választók 86 százaléka szavazott Sandersre.

Szavazók a Demokrata Párt Colorado államban tartott jelölőgyűlésén a 2016. március elsejei szuperkedden, egy denveri középiskolában Fotó: Jason Connolly / Europress/AFP

Trump lassan egyesélyessé teszi a harcot

A Republikánus Pártnál három komoly szereplő van: Donald Trump milliárdos ingatlanmágnás, Ted Cruz texasi és Marco Rubio floridai szenátor között. A szuperkedden Donald Trump aratta a legtöbb győzelmet. Ted Cruz texasi szenátor csupán két államban nyert – Oklahomában és Texasban –, ám Georgiában, Vermontban, Virginiában, Alabamában, Massachusettsben, Tennessee-ben és Arkansas-ban (azaz hét) szövetségi államban Donald Trumpé lett a győzelem (sőt, Alaszkában is ő vezet, de ott cikkünk megjelenésekor még alacsony a feldolgozottság).

A nap vesztese egyértelműen Marco Rubio floridai szenátor lett, akiről eddig úgy tűnt, hogy a pártelit Trump elleni megoldása lehet. Felsorakozott mögötte mindenki, aki mozgósítható volt: a választási küzdelemből már korábban kilépett Jeb Bush anyagi támogatói, a nagy energetikai és olajvállalatok is. Rubio emellett az elmúlt napokban többször is agresszív támadást indított Trump ellen, ám mindezek ellenére csupán egyetlen államban tudott nyerni: Minnesotában.

Mindkét párt jelölőgyűlést tartott egyébként Coloradóban és Minnesotában, a republikánusok Alaszkában és Wyomingban is.

Egy, a floridai szenátor ellen tüntető férfi transzparensén az áll, hogy Marco Rubio: üres öltöny Fotó: Paul J. Richards / Europress/AFP

Pánikban a republikánusok

Rubio gyenge szereplése miatt egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a novemberi választáson Clinton és Trump csaphat majd össze – a RealClearPolitics közvélemény-kutatási összesítője szerint egyébként ilyen párosításban Clinton három százalékkal vezet. Egyesek – köztük Tom DeLay korábbi alsóházi republikánus vezető – szerint Trump sikere a Republikánus Párt szakadásához is vezetne, több republikánus politikus is jelezte, hogy ő nem az egykori Ku-Klux-Klan vezér által támogatott Donald Trump, hanem Abraham Lincoln pártjában akar politizálni, így ha Trump nyer, lelép.

Nem csoda, hogy a republikánusok keresik a megoldást, és egyelőre úgy tűnik, hogy nem Rubio az. Marad tehát a félig-meddig radikális Tea Párttal jó viszonyt ápoló, Trumphoz hasonlóan demagóg és populista Ted Cruz. Rush Limbaugh közismert jobboldali rádiós és Lindsey Graham dél-karolinai szenátor (aki decemberben szállt ki az elnökjelöltségért vívott versenyből) is felvetette a szuperkeddet követően, hogy Ted Cruzt kellene támogatni.

„Tudják, hogy Ted Cruz egyáltalán nem a kedvencem. Ám olyan helyzetben vagyunk, hogy körülötte kell csoportosulnunk, mert ez az egyetlen módja Donald Trump megállításának és még így sem biztos, hogy bejön”

– jelentette ki a The Hill szerint Lindsay Graham.

Chris Christie felfoghatatlan

A republikánusoknál még két érdekes esemény történt az éjjel: egyrészt a visszavonult szívsebész, Ben Carson – aki negyedik-ötödik lett minden szuperkeddi helyszínen – felvetette, hogy a republikánus jelölt-aspiránsoknak találkozniuk kéne. Szerinte a kampány nem civilizált – ezzel arra utalt, hogy Rubio utalást tett Trump szerszámának méretére is egy minapi beszédében – és erről beszélgetne el ellenfeleivel a párt csütörtöki, detroiti elnökjelölti vitáját megelőzően.

A másik meglepő esemény Donald Trump Florida államban tartott győzelmi beszéde során történt. Az éllovas Trumpot ugyanis korábbi ellenfele, Chris Christie New Jersey-i kormányzó is támogatja, ő is ott volt a beszéd során Trump mögött és egészen furcsa arckifejezésekkel vétette észre magát, egyből beindítva a mémgyárat. Nem ez az első vicces jelenetük együtt: múlt héten Trump videón is hallható módon küldte haza Christie-t. Aki egyébként korábban azt mondta, soha nem támogatná Trumpot, végül mégis megtette, ezért pedig hat New Jersey-ben működő napilap lemondatná.

Chris Christie's face spoke loudest in Trump speechChris Christie's reactions stole the show during Donald Trump's victory speech tonight.Posted by Vox on Tuesday, 1 March 2016

Demográfiai különbségek

Győzelmi beszédében, majd utána, újságírói kérdésekre adott válaszában Donald Trump a többi között új munkahelyek teremtését, a Kínába és Indiába „kiszervezett” munkahelyek visszatelepítését és infrastrukturális beruházásokat ígért, és több lehetőséget az amerikaiaknak. „Ismét naggyá tesszük Amerikát!” – ismételte el mindig hangoztatott szlogenjét. Győzelmi beszédében Hillary Clinton is több lehetőséget ígért honfitársainak, külön kiemelve az afroamerikai közösségeket.

Friss felmérések szerint Hillary Clintonnak változatlanul nagyon erős a támogatottsága az afroamerikai közösség és a nők körében, Bernie Sanders pedig továbbra is elsősorban a fiatal nemzedékek körében népszerű. Donald Trump népszerűségének és támogatottságának elemzése még várat magára: hiszen az alacsonyabb iskolázottságú és a magasan képzett amerikaiak körében egyaránt győzelmet aratott. Ami pedig az MTI szerint sokakat meglepett: a szuperkeddi voksolásokon az evangéliumi keresztények táborából is sokan szavaztak rá.

A „szuperkedden” a demokrata elnökjelölt-aspiránsok a jelöltség megszerzéséhez szükséges támogatás legfeljebb valamivel több mint harmadát söpörhetik be, a republikánus párt esetében viszont a küldöttek csaknem felének szavazata eldől.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »