Trump külügyminisztere Budapestre készül egy kis elbeszélgetésre

Trump külügyminisztere Budapestre készül egy kis elbeszélgetésre

Az amerikai külügyminiszter február közepén Közép-Európába látogat. Az út egyes részleteivel kapcsolatos egyeztetések még zajlanak – tudatták a külügyminisztérium részéről az atv.hu érdeklődésére, miután a Wall Street Journal azt írta, Mike Pompeo Budapestre utazik, hogy személyesen tárgyaljon Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Az amerikai külügyminiszter február közepén valóban Közép-Európába látogat. Az út egyes részleteivel kapcsolatos egyeztetések még zajlanak – ezt tudatták a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről ma az atv.hu-val, miután arról érdeklődtek, hogy valóban Budapestre érkezik-e Mike Pompeo februárban, és mi lesz a hivatalos programja.

Hírdetés

A Wall Street Journal és az Átlátszó közös cikkében ugyanis arról írnak, hogy Magyarország nem kíván engedni az Egyesült Államoknak, és "nem hajlandó korlátozni az orosz, illetve kínai befolyást". Orbán Viktor azt közölte amerikai diplomatákkal, hogy Ausztria mintájára mindkét ügyben semleges akar maradni – írta a Wall Street Journal.

A magyar miniszterelnök közvetlen munkatársai azt mondták a cikk szerint, hogy Magyarország továbbra is kiemelkedő mértékben szándékozik kivenni részét a NATO-akciókból, és nagyra értékeli a szervezet által nyújtott biztonsági garanciákat, de Moszkva és Peking kapcsán elutasítja az amerikai nyomást. Amerika – a cikk szerint – keményebb fellépést gyakorolna a két nagyhatalommal szemben. Az Átlátszó arról is ír, a magyar kormány közel másfél évnyi tárgyalássorozat után sem hajlandó aláírni az amerikai és a magyar kormány közötti, úgynevezett védelmi együttműködési megállapodás megújítását. Mindezek miatt elképzelhető, hogy februárban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Magyarországra látogat – mondta a lapnak egy amerikai diplomata.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár egy hete tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy Orbán Viktor telefonbeszélgetést folytatott Mike Pompeóval, a két vezető Magyarország és az Egyesült Államok közötti aktuális politikai és gazdasági kérdésekről beszélt egymással, és kifejezték szándékukat, hogy a közeljövőben személyes találkozón is egyeztetnek majd. Az amerikai külügyminisztérium honlapján a tárgyalásról megjelent közlemény azt hangsúlyozta, hogy Mike Pompeo és Orbán Viktor megvitatta "az Egyesült Államok és Magyarország stratégiai kapcsolatai erősítésének fontosságát, beleértve a kétoldalú védelmi kapcsolatokat is".


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »