Trump kilép a bevándorlókat segítő ENSZ-programból

Trump kilép a bevándorlókat segítő ENSZ-programból

Donald Trump döntésének értelmében az Egyesült Államok kilép annak az átfogó ENSZ-megállapodásnak az előkészítő munkálataiból, amely a menekültek és migránsok helyzetén hivatott segíteni, mert összeegyeztethetetlennek tartja saját bevándorlási politikájával – jelentette be helyi idő szerint szombaton New Yorkban az amerikai ENSZ-képviselet.

Az átfogó paktum elkészítéséről tavaly szeptemberben egyhangúlag döntött az ENSZ Közgyűlése, a részletes javaslatot a világszervezet menekültügyi főbiztosságának kell elkészítenie és 2018-as éves jelentésének részeként beterjesztenie, írja az MTI.

A megállapodás rögzíti azokat a nemzetközi alapelveket, amelyeket tiszteletben kell tartani a menekültekkel és bevándorlókkal szembeni eljárást illetően, beleértve az ideiglenes elhelyezésükre, illetve hazatérésük támogatására vonatkozó szabályokat is. Az egyezménynek része lesz egy részletes cselekvési program.

Az amerikai közlemény szerint a megállapodást konszenzussal szándékoznak elfogadni már 2018-ban. Az ENSZ egyelőre nem reagált az amerikai bejelentésre.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet leszögezte, hogy az Egyesült Államok világelső a menekültek támogatásában, és ezt a szerepét meg is kívánja őrizni. A bevándorlásra vonatkozó döntéseket azonban az amerikaiaknak maguknak kell meghozniuk, azokba más nem szólhat bele – tette hozzá, úgy vélekedve, hogy a tavaly szeptemberi nyilatkozatban tükröződő globális szemlélet nem egyeztethető össze az Egyesült Államok szuverenitásával.

Donald Trump elnök már több szigorítást vezetett be országának menekültpolitikájában: mint lapunk is beszámolt róla,  azamerikai belügyminisztérium még februárban tette közzé azokat a dokumentumokat, amelyekben Trump utasítást ad a szövetségi kormánynak arra, hogy erőteljesebben lépjen fel az országban papírok nélkül élő illegális bevándorlókkal szemben.

http://mno.hu/

 

http://mno.hu/

Az elnök prioritásként adta ki a feladatot a belügyminisztériumnak, hogy találják meg, és toloncolják ki ezeket az embereket, függetlenül attól, hogy bűnözők vagy sem. Trump ezzel megfordította Obama elnök szabályait, aki a súlyos bűnelkövetők elfogását szorgalmazta, és kevésbé foglalkozott az illegálisan az országban tartózkodókkal.

A gyilkosok között pedig csak elvétve találni papírok nélküli bevándorlót. Az adatok azt mutatják, hogy az illegálisan az országban tartózkodók között nagyon alacsony számú a bűnelkövető. A túlnyomó többség igyekszik meghúzni magát és törvénytisztelő polgár lenni, hogy ne kerüljön még véletlenül se a rendőrség látókörébe.

A februári Trump-ukáz óta viszont a bevándorlók letartóztatása harmincnyolc százalékkal növekedett. Szintén a vámhivatal adataiból derül ki, hogy január és április között 41 318 embert vettek őrizetbe, ami napi 400 embert jelent.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »