Trump kalapácsa lecsapott a Közel-Keleten

A kalapács-módszert használja a Közel-Keleten Donald Trump. Az amerikai elnök döntése nem csak Izraelnek ajándék, hanem az Iszlám Államnak is. Egyre többen látják be, hogy Izrael az erősebb. Nemzetközi lapszemle.

A kalapács-módszer – ezzel a címmel közölt kommentárt a Spiegel az amerikai elnök döntéséről, miszerint az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és oda helyezi át a nagykövetségét. A német lap szerint Donald Trump fütyül az érdekek kiegyenlítésére, nem számítanak neki mások, az ő világában csak az erősebbnek van joga. Ezt demonstrálta mostani döntésével is. Az elemzői konszenzus szerint Jeruzsálem státusza a lehető legkényesebb kérdés, Trump azonban felmondta ezt a konszenzust. Ő és barátja, az izraeli miniszterelnök nyomás alá helyezik a palesztinokat, ők akarják diktálni a feltételeket. Trump Izrael javára konstruál tényeket, és az európai aggodalmakat éppúgy semmibe veszi, mint a palesztin igényeket. A döntés valószínűleg újabb problémákat okoz a Közel-Keleten, és olajat jelent a tűzre az iszlám világban.

Jeruzsálem elismerése: Trump ajándéka Izraelnek és az Iszlám Államnak – ezt a címet adta kommentárjának a Der Standard. Az osztrák lap szerint ez a kérdés elsősorban érzelmi, és mint ilyen, nagyon képes megmozgatni az utcákat. Lehetőséget teremt ugyanis arra, hogy az emberek kiéljék egy ismert ellenséggel szembeni frusztrációjukat és dühüket. A térség radikális erői ezt próbálják majd mobilizációs eszközként használni. Ebből a szempontból Trump lépése áldás az Iszlám Államnak, az Al-Kaidának és természetesen Iránnak, írja a Der Standard.                        

Habár az iszlám világban nagy a felzúdulás Trump döntése miatt, de mégsem olyan nagy, mint amilyen néhány évvel ezelőtt lett volna – állítja kommentárjában a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A központi arab országokban a reakciók enyhébbek lesznek, mint az iszlám periférián. Előbbiek, például Szaúd-Arábia és Egyiptom ugyanis már kiegyeztek Izraellel. Tiltakoznak ugyan a döntés ellen, de nem tesznek ellene semmit. A palesztin konfliktusnak ma már nincs olyan szerepe az arab világban, mint régen, hiszen az arab tavasz óta az emberek magukkal vannak elfoglalva, egyes államok pedig a túlélésért küzdenek. Egyre többen látják be, hogy az izraeli-palesztin konfliktusban Izrael az erősebb. Az izraeli telepes-politika pedig egyre inkább illúzióvá tette a kétállami megoldást, azaz a palesztin állam létrejöttét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »