Trump hivatalosan is elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának

Trump hivatalosan is elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának

Donald Trump amerikai elnök a korábbi közléseknek megfelelően szerdán bejelentette, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Egyúttal elrendelte, hogy az amerikai külügyminisztérium költöztesse át az USA nagykövetségét Tel Avivból Jeruzsálembe.

mondta Trump a Fehér Házban tartott beszédében. Hozzátette:

Trump ezzel a bejelentéssel teljesített a vallási konzervatívoknak tett kampányígéretét. Az egyik amerikai kormánytisztviselő a bejelentést követően úgy nyilatkozott, hogy „hét évtizedes tény” őszinte elismerésére került ma sor.

Egyelőre csak az USA költözteti át nagykövetségét Jeruzsálembe. Ráadásul Trumpt a nyugati világ nagyobbik része óva intette attól, hogy ezt a döntést meghozza.

Trump a bejelentést követően egyeztetett Mahmud Abbász palesztin elnökkel, Abdullah jordán királlya és Benjamina Natenjahu izraeli miniszterelnökkel. A muzulmán világ országainak a bejelentés enyhén szólva is felháborodást keltő. Recep Tayyip Erdogan török államfő jelezte, hogy ezzel az USA átlépte a „vörös vonalat”, és Törökország megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Amerika egyébként már 1995-ben is elismerte fővárosként Izraelt egy Bill Clinton idején deklarált nyilatkozatban, de hagytak benne egy kiskaput, miszerint fél évre elhalaszthatják a nagykövetség költöztetését – amit Clinton, majd ifj. Bush ezt követően pedig Obama elnökök ki is használtak.

A döntést a Közel-Keleten egyedül Izrael fogadta kitörő örömmel. Nem véletlenül: ennél jobb pozícióban egy ilyen lépés felvállalásához jó ideig nem. Hogy miért, arról korábbi cikkünkben olvashat:

FoxNews.com

Nyitókép: RT.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »