Trump ezúttal Szaddám Huszeint dicsérte

Donald Trump, az amerikai republikánusok várható elnökjelöltje az észak-karolinai Raleigh-ben tartott kampánygyűlésén dicsérte Szaddám Huszein egykori iraki diktátor fellépését a terroristákkal szemben – közölte szerdán az NBC amerikai hírtelevízió.

„Szaddám Huszein tényleg rosszfiú volt, de tudják, mit csinált jól? Terroristákat ölt. És ezt nagyon jól csinálta: az iraki hatóságok nem olvasták fel nekik a jogaikat, nem beszéltek velük.” Ezeket mondta Donald Trump, aki szerint mára Irak a „terroristák Harvardja lett”. „Ha terrorista akarsz lenni, Irakba kell menned” – tette hozzá.

Ez nem az első eset, hogy a republikánusok várható elnökjelöltje a kivégzett brutális diktátort jó fényben tüntette fel. Tavaly októberben Trump olyan véleményének adott hangot, hogy Szaddám Huszein iraki és Moammer Kadhafi líbiai diktátor rezsimjének megőrzésével a világ kevésbé zilálódott volna szét, és különösen a közel-keleti helyzet jóval stabilabb lenne. Hangsúlyozta: semennyire sem dicsőíti Huszeint vagy Kadhafit, de azokat a problémákat, amelyektől Washington és szövetségesei igyekeztek megszabadítani Líbiát és Irakot ezen rezsimek megdöntésével, nemcsak hogy nem oldották meg, de lényegesen rosszabbá váltak.

Tömegpusztító fegyverek keresésének ürügyén 2003 márciusában az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vezette koalíció katonai beavatkozást indított Irakban Huszein rezsimjének megdöntésére. Huszeint később elfogták, majd egy iraki törvényszék halálra ítélte, és 2006-ban kivégezték.

Líbiában 2011 februárjában előbb felkelés, majd polgárháború tört ki, amelynek során megbuktatták és meggyilkolták Moammer Kadhafit. A káoszba süllyedt észak-afrikai ország azóta gyakorlatilag részekre szakadt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »