Trump és az amerikai mikrochip keresztbe tehet a franciák sok milliárd dolláros fegyverüzletének

Egy amerikai törvény, egy amerikai mikrochip és persze az amerikai elnök fúrhatja mag a franciák ügyletét Kairóval – írja a HVG.

A 2011-es „egyiptomi tavaszig” az arab világ Mubarak vezette legnépesebb országa az USA egyik legjobb fegyvervásárló kliense volt. De azóta az iszlamista előretörést követő felfordulás, majd a mindent helyreállító hadsereg újbóli hatalomra kerülése változtatott a kereskedelmi viszonyokon. Szíszi, az új mindenható erős ember az oroszokkal és a franciákkal is üzletel.

Tavaly ősszel Párizsba látogatott és aláírt egy szándéknyilatkozatot 24 Rafale típusú vadászbombázó megvásárlásáról és opcióként további 12 repülő megvételéről. Ez kb. öt-hatmilliárd eurós biznisz a francia Dassault fegyvergyártó cégnek. De: az egyiptomiak ragaszkodnak ahhoz, hogy a francia gépekre Scalp típusú rakétákat szereljenek fel. Ezeket az ultra precíz fegyvereket Franciaországban gyártják.

Csakhogy egyik legfontosabb alkatrészük egy mikrochip, ami viszont amerikai termék. És itt kezdődnek a bonyodalmak. Az USA-ban van egy törvény az „International Traffic in Armes Regulation” amelyre hivatkozva harmadik országok fegyver adásvételébe is bele lehet szólni. Tehát, az európai rakéta esetében azért blokkolhatja az USA az Egyiptomnak szánt eladást, mert a rakéta amerikai alkatrészt tartalmaz.

Az RFI megkérdezte a gépeket gyártó Dassault céget: a válasz szerint a Rafale gépek 100 százalékban francia termékek, de a rájuk szerelhető rakéták, amelyekhez Egyiptom ragaszkodik, valóban tartalmaznak amerikai mikrochipet.

És ezen az egész ügylet megbukhat.

Korábban Obama elnöksége idején is voltak hasonló megállapodásaik francia fegyvergyártóknak Brazíliával, Katarral és Indiával, de akkor az amerikaiak nem léptek közbe. Trump viszont „Az Amerika mindenek előtt” jelszó jegyében blokkolhatja a francia-egyiptomi üzletet.

Franciaország egyébként Egyiptomnak, Katarnak és Indiának összesen csaknem száz Rafale gépet adna el, tehát sok milliárd dolláros biznisztől fosztathatja meg a francia fegyveripart Trump, persze abban a reményben, hogy majd ezután mindenki 100 százalékban amerikai fegyvereket vásárol majd.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »