Trump érkezése előtt Macron és Merkel próbálta ellopni a show-t

Trump érkezése előtt Macron és Merkel próbálta ellopni a show-t

Amerikai elemzések szerint Donald Trump davosi útjának nagy a tétje: egy külgazdasági sikerrel tudná kompenzálni a most kapott belpolitikai mélyütéseket. A 48. Világgazdasági Fórumon nagy érdeklődés övezi az elnök beszédét. Trump vélhetően a gazdasági sikerekről, a gazdasági növekedésről, a munkanélküliség visszaszorításáról, a tőzsde szárnyalásáról fog értekezni, amerikai befektetésekre inspirálva a nemzetközi gazdasági vezetőket.

A protekcionisták és a globalisták vitája a svájci hegyek között, talán így lehetne összefoglalni az idei davosi találkozó lényegét. Harmadik napja tart a gazdasági és politikai csúcsvezetők találkozója, a nemzetközi nagyágyú, Donald Trump érkezése előtt az európai vezetők próbálták elllopni a show-t. Emmanuel Macron és Angela Merkel az európai összefogást szorgalmazta, a brexittel gyengülő Európa szerintük ugyanis csak így lehet sikeres Kína és az Egyesült Államok ellensúlyozásában.

Hírdetés

„Ha néhány tagállam szeretne ambiciózusabb lenni, és továbblépnének a mélyebb integráció irányába, ebben a globális gazdasági környezetben megerősítenék a szuverenitásukat, fellépnének értékeink és érdekeink védelmében, akkor hadd tegyék!” – fogalmazott Marcron.

Merkel a bezárkózó gazdaság – burkoltan a trumpi kereskedelempolitika – veszélyeire figyelmeztetett. „Úgy véljük, az elszigetelődés nem vezet sehová. Abban hiszünk, hogy csak együttműködés lehet eredményes, a protekcionizmus nem. Ha pedig valaki azt gondolja, hogy az együttműködésben valami nem tisztességes, a haszon nem kölcsönös, akkor is többoldalú megoldást kell keresni, soha nem egyoldalú lépésekkel kell reagálni” – emelte ki Merkel.

A szabadkereskedelemnek tehát szabad piacokra és nem egymástól elzárt gazdaságokra van szüksége – szólt az európai vezetők üzenete egy nappal Donald Trump tervezett beszéde előtt. Az amerikai elnök, aki 13 miniszter, illetve vezető kormány-tisztségviselő delegációjával érkezik, Amerika mindenekelőtt nevű gazdasági programját akarja ismertetni, vélhetően hogy befektetőket csábítson hazájába. Néhány nappal azután, hogy újabb védővámokat vetett ki egyes külföldi importtermékekre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »