Trump ellen korrupció vádjával indított pereket állított le a legfelsőbb bíróság

Az amerikai legfelsőbb bíróság leállított hétfőn,  öt nappal elnökségének vége után több olyan pert Donald Trump ellen, amelyekben azzal vádolták meg őt tagállamok, egy civilszervezet, szállodák és éttermek, hogy megsértette az alkotmány korrupcióellenes pontjait, mert hivatali idejére nem vált meg üzleti tulajdonaitól, egyebek között a washingtoni Fehér Ház közelében lévő Trump Hoteltől.

Az egyik keresetet még 2017-ben Maryland állam és a szövetségi főváros önkormányzata nyújtotta be, mert szerintük ütközik az elnök javadalmairól szóló alkotmányos előírásokba, ha az ő szállodájában bel-és külföldi politikusok, tisztségviselők szállnak meg fizetővendégként a kongresszus jóváhagyása nélkül. Pert indított ugyanezzel a váddal egy etikai normák betartását figyelő civilszervezet, valamint több étterem és szálloda is, amelyek – állításuk szerint – versenyhátrányba kerültek az elnök vállalkozásaival szemben. A szóban forgó szállóvendégek amiatt is választhatták Trump szállodáját más hotelek helyett, hogy ezzel keressék az elnök kegyeit – érveltek a felperesek.

Hírdetés

A legfelsőbb bíróság nemcsak törölte az alacsonyabb szintű bírósági döntéseket, hanem elrendelte ezeknek a bíróságoknak, hogy utasítsák el a perek tárgyalását, mert mostanra, hogy Donald Trump már nincs hivatalban, vitathatóvá vált a befogadásuk. A legfelsőbb bíróság Trumpnak az ítéletek elleni fellebbezésével sem volt hajlandó foglalkozni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »