Trump ellátogatna Pittsburg városába, de nem várják tárt karokkal

Trump ellátogatna Pittsburg városába, de nem várják tárt karokkal

A Fehér Ház bejelentette, hogy Donald Trump amerikai elnök és felesége kedden ellátogatna abba a pittsburghi negyedbe, amelynek a zsinagógájában történt szombaton a 11 halálos és hat sebesült áldozatot követelő tömeggyilkosság, de a város polgármestere és több zsidó vezetője egyelőre ellenzi a látogatást.

A tömeggyilkosság hatására kiújult az országban a vita az elnök gyújtó hatású retorikájáról, amelyről bírálói – köztük Bill Peduto demokrata párti pittsburghi polgármester – azt mondják, táplálja a politikai ellenségeskedést és a jobboldali szélsőségességet. “Igenis van hatása a szavaknak” – jelentette ki Peduto a CNN hírtévének adott interjújában. Hozzátette, hogy szerinte az elnöknek várnia kellene a látogatással addig, amíg az összes temetést meg nem tartják.

Zsidó szokás szerint a halottakat 24 órán belül el kell temetni, de a nyomozás és amiatt, hogy 11 temetés megszervezése nem egyszerű, a szertartások egy részét halasztják.   

Hírdetés

Egy helyi zsidószervezet nyílt levelet intézett Trump elnökhöz – és ezt több tízezren írták alá -, és ebben kijelentik, hogy nem látják szívesen mindaddig, amíg “visszavonhatatlanul” el nem ítéli a fehér nacionalizmust.

Trump és kormánya már korábban visszautasította a vádat, hogy bátorítanák a fehér nacionalistákat és a neonácikat, akik viszont nyíltan támogatják őt. 

Jeffrey Myers, a pittsburghi Élet Fája zsinagóga rabbija viszont azt mondta hétfőn az ABC tévének nyilatkozva, hogy az Egyesült Államok elnökét mindig szívesen látják.

Hétfőn vizsgálóbíró elé állították a tömeggyilkosság elkövetésével vádolt Robert Bowerst. Bowers tudomásul vette az ellene felhozott mind a 29 vádpontot, köztük az amerikai polgári szabadságjogok megsértését, amelyet az ügyészek gyűlöletbűncselekménynek tekintenek. Ha elítélik a vádlottat, akkor akár halálbüntetést is kaphat. Legközelebb csütörtökön kell a bíróság elé állnia.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »