Trump egy ellenzéki vezetőt ismert el Venezuela elnökeként, Madurót megpróbálják félreállítani

Trump egy ellenzéki vezetőt ismert el Venezuela elnökeként, Madurót megpróbálják félreállítani

Közleményében Donald Trump kijelentette, az Egyesült Államok teljes gazdasági és diplomáciai erejét latba fogja vetni a demokrácia helyreállításáért Venezuelában.
A Venezeuela több nagyvárosában zajló szerdai nagyszabású ellenzéki tüntetésekre utalva leszögezte, az Egyesült Államok által illegitimnek tartott államfő, Nicolás Maduro rezsimjét teszik felelőssé, ha veszélybe kerül a venezuelai emberek biztonsága. Juan Guaidó a szerdai tünetések során, Caracasban nyilvánította magát az ország ideiglenes elnökévé.

Azóta Kanada is bejelentette, hogy Guaidót tekinti Venezuela elnökének, valamint a davosi Világgazdasági Fórumon tartózkodó brazil, kolumbiai, perui, ecuadori és Costa Rica-i elnök találkozójuk után bejelentette: elismerik Guaidót Venezuela elnökének. Mario Abdo Benítez paraguayi elnök is támogatásáról biztosította az ellenzéki vezetőt, akit Venezuela megbízott elnökének nevezett. Sebastian Pinera chilei elnök szintén elismerte Guaidót.

Hírdetés

Pompeo: Madurónak félre kell állnia

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter arra szólította fel Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai államfőt szerdán, hogy álljon félre a venezuelai nép akaratát tükröző legitim vezető, Juan Guaidó érdekében.

A venezuelai hadsereget és biztonsági erőket pedig arra szólította fel, hogy védjék meg a civil lakosságot, és támogassák a demokráciát. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »