Trump-dosszié: „hiteles ember” a feltételezett forrás

Hírszerzők állítják: Christopher Steele volt brit titkosügynök szavahihető ember, megbecsült kolléga. Az MI6 egykori munkatársa készíthette azt a 35 oldalas dokumentumot, amely Donald Trumpról Oroszország birtokában lévő állítólagos kompromittáló információkat tartalmaz. 

Korábban Trump teljes kitalációnak, képtelenségnek nevezte a nyilvánosságra hozott dossziét, majd hozzátette, hogy köszönetet mond azoknak a médiumoknak, amelyek kételkedtek az állítólagos hírszerzési jelentés hitelességében. 

Ám Steele szavahihetőségében sem az FBI, sem a CIA, sem a brit hírszerzés emberei nem kételkednek. A Guardian megszólaltatott korábbi munkatársakat (persze nevek nyilvánosságra hozása nélkül), akik az 53 éves volt hírszerzőt mindannyian megbízható és hiteles szakemberként tartják számon.

Egy korábbi kollégája szerint Steele aprólékosan, precízen dolgozott. Egy másik tiszt szerint igaztalanok azok a vádak, melyek szerint Steele munkája hamis állításokon és pletykákon alapulna. „A hírszerző egy tapasztalt és megbecsült szakember. Ő nem az a fajta, aki egyszerű híreszteléseket ír le tényként” – jelentette ki a névtelen forrás.

Steele Oxfordban szerzett diplomát, az MI6 egyik prominens hírszerzőjeként tartották számon, a Guardian úgy értesült, hogy miután a hírszerző a brit titkosszolgálathoz szerződött, a szovjet ügyekre specializálódott. Az 1990-es évek elején Moszkvában is dolgozott, két évet töltött Oroszországban. Egyes információk szerint az MI6 oroszországi részlegét is irányította.

Később azonban kilépett a brit titkosszolgálat kötelékéből, és társalapítóként létrehozta az Orbis Business Intelligence Ltd. nevű, magát üzleti hírszerzési vállalkozásként meghatározó, több más egykori brit hírszerzőtiszt irányította magáncéget.

Ahogy azt korábban megírtuk, a volt hírszerzőt hideg zuhanyként érte az, hogy a dossziéról kedden beszámoló CNN amerikai hírtelevízió felfedte nemzetiségét, nevének szerdai nyilvánosságra kerülése előtt pedig „menekülésszerűen távozott” a dél-angliai Surrey megyében lévő otthonából, mivel félti saját és családja biztonságát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »