Trump döntése elősegítheti a közel-keleti békét

Amerika lépése nem akadályozza, hanem lehetővé teszi a békét, annak alapja ugyanis a valóság elismerése – közölte Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel tartott megbeszélése előtt. Izrael miniszterelnöke elmondta: arra számít, hogy az amerikai példát követve a jövőben az európai országok többsége is Jeruzsálembe fogja költöztetni a nagykövetségét.

Jeruzsálem háromezer éve a zsidó nép fővárosa, hetven éve pedig Izraelé, és aki ezt nem ismeri el, az tagadja a történelmi igazságot

– szögezte le. A kormányfő arról is beszámolt, hogy az Egyesült Államok új békejavaslaton dolgozik, ennek kapcsán úgy fogalmazott, „adni kellene egy esélyt a békének”. Mint mondta, a legfontosabb ugyanakkor az, hogy a „palesztinok végre elismerjék a zsidó államot, és ismerjék el, hogy annak van fővárosa, amelyet úgy hívnak, hogy Jeruzsálem”.

Benjamin Netanjahu, izraeli kormányfő
Forrás: AFP

Hírdetés

A miniszterelnök emellett az európai-izraeli együttműködés fontosságát is kiemelte a biztonság, a gazdaság és az innováció területén, rámutatva, hogy ez országa mellett az EU számára is rendkívül lényeges. Hangsúlyozta: Izrael a Közel-Kelet legnagyobb hatalma, amelynek fellépése akadályozza az iszlamista fegyveres szervezetek térségbeli térnyerését. Ez Európa számára is kulcsfontosságú, a harcok pusztítása elől ugyanis milliók menekülnek a kontinensre, ami jelenleg az EU legnagyobb problémáját jelenti.

A közös sajtótájékoztatón Mogherini kijelentette, az unió szerint egyedül a kétállami megoldás jelentheti a konfliktus lezárását, és elismételte, hogy Jeruzsálem státuszát a feleknek közvetlen tárgyalások útján kell rendezniük, amelyeket mihamarabb meg kell kezdeni.

Hozzátette, az EU fokozni fogja erőfeszítéseit a békefolyamat felújítása érdekében, hogy tartós, átfogó megoldást lehessen tető alá hozni, és ezért Mahmúd Abbász palesztin elnököt is meghívták az uniós külügyminiszterek értekezletére, januárra. „Most a legrosszabb, ami történhet, az a feszültség és az erőszak fokozódása”- mondta a főképviselő, élesen elítélve a támadások mindegyikét a zsidók, Izrael és az izraeli állampolgárok ellen.

Izraeli miniszterelnök huszonkét éve nem járt hivatalosan Brüsszelben.

Múlt héten Mogherini, illetve az EU több tagállama is elítélte Donald Trump döntését, miszerint az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét Tel-Avivból áthelyezik Jeruzsálembe, amelyet Izrael fővárosaként ismer el. Rex Tillerson külügyminiszter ehhez annyit tett hozzá azóta, hogy ez aligha következik be két éven belül.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »