„Trump demagóg, a britek meg maradjanak az EU-ban”

Stephen Hawking, a világhírű brit fizikus az ITV reggeli műsorában beszélt arról: nem érti, mitől olyan népszerű a republikánus elnökjelölt. Biztos abban, hogy a brit választóknak az EU-ban maradás mellett kellene voksolniuk a június 23-ai népszavazáson – írta meg a The Guardian.

„Képtelen vagyok megmagyarázni a népszerűségét. Demagóg, aki a legalacsonyabb színvonalat lövi be” – válaszolta a Trump népszerűségét érintő kérdésre a tudós.

Hawking annak is hangot adott, hogy ellenzi a brexitet – azaz Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból –, nem csak gazdasági és biztonsági szempontokból. A kilépés a tudomány számára szerinte egyenesen katasztrófa lenne.

„Már nem azokat az időket éljük, hogy egyedül álljunk ki a világ ellen”

– magyarázta, szerinte ezért kell egy nagyobb közösséghez tartoznia a szigetországnak.

Az EU lehetővé teszi az egymástól tanulást a fiataloknak az egyetemen, illetve a kutatási eredmények, az ötletek cseréjét is, ráadásul egy csomó pénzt kaptak a brit intézmények az Európai Kutatási Tanácstól, egyebek között épp az efféle kapcsolatok előmozdítására.

Stephen Hawkingnál fiatal korában degeneratív idegrendszeri elváltozást állapítottak meg, emiatt a férfi mozgatóidegei elsorvadtak. Évtizedek óta ápolói segítséggel él, járó- és beszédképességét is elvesztette, beszédszintetizátorral kommunikál, ennek ellenére páratlan tudományos karriert futott be, életéről film is készült.

A The Guardian emlékeztet: a tudós politikai véleményének nem először ad hangot, korábban a palesztinokkal szembeni bánásmód miatt támogatott egy Izrael-ellenes bojkottot, és most is számos pályatársával egyetemben állt ki a britek maradása mellett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »