Trump „buldózerrel” változtatná meg az iráni atomalkuról szóló megállapodást

Oroszország elutasítja Donald Trump amerikai elnök közleményét az iráni atomprogramról kötött hathatalmi megállapodással kapcsolatban. Az amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy egyelőre meghosszabbítja az Irán elleni szankciók felfüggesztését, de mint írta, „ez az utolsó eset”, hogy – igazolva a nukleáris megállapodásban foglaltak Irán általi betartását – kiterjeszti a szankciók felfüggesztését további 120 napra.

Az Egyesült Államok még nem vonul ki a megállapodásból, de a mostani igazolás jelentette „az utolsó esélyt”. Ha viszont „nem kerül elérhető távolságba” az egyezmény módosítása, Washington a maga részéről „azonnal felmondja” azt – írta Trump. Irán erre reagálva közölte, hogy a megállapodást nem hajlandó újratárgyalni.

Hírdetés

http://mno.hu/

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes pedig szombaton orosz hírügynökségek szerint kijelentette, hogy Trump „buldózerrel próbálja megváltoztatni a megállapodást”. Hozzátette, hogy szerinte az amerikai kormány már eldöntötte, hogy a maga részéről felmondja a megállapodást, és ez egy „nagy külpolitikai hiba” volt.

A német külügyminisztérium annyit közölt, hogy folytatja a megállapodás végrehajtását, és hogy a berlini vezetés találkozni fog európai partnereivel, megvitatandó, hogyan reagáljanak az amerikai elnök álláspontjára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »