Trump az elmúlt száz év legsúlyosabb elnökjelöltje

Trump az elmúlt száz év legsúlyosabb elnökjelöltje

Az elmúlt hetekben egyre inkább kampánytémává vált a két nagy amerikai párt elnökjelöltjének egészségi állapota. Az egészségi transzparencia híveinek hangja azt követően erősödött fel, hogy a 69 éves Hillary Clinton New Yorkban, egy szeptember 11-i megemlékezésen összerogyott – ezt követően hosszabb cikkben elemeztük a helyzetet szakértő segítségével.

A Demokrata Párt elnökjelöltjének orvosa, Lisa R. Bardack ezt követően azonnal interjút adott arról, hogy Clintont nemrégiben allergiás köhögés gyötörte, múlt pénteken egy kontrollvizsgálaton pedig kiderült, hogy tüdőgyulladása van, de már szépen javul az állapota. Szerda este Bardack közzétette újabb jelentését Clintonnéról, ebben már az szerepelt, hogy antibiotikumokkal kezelik a jelöltet, aki „továbbra is egészséges és elég fitt ahhoz, hogy az Egyesült Államok elnökeként szolgálhasson”. Közölte azt is, hogy a tüdőgyulladástól eltekintve Hillary Clinton „általános orvosi vizsgálata normális eredményeket hozott”, és az elnökjelölt „kiváló szellemi kondícióban” van.

Trump is megadta magát

Mindkét elnökjelöltet meghívta saját tévéműsorába a török származású Mehmet Cangiz Öz szívsebész, a Columbia Egyetem professzora. Az Oprah Winfrey Show korábbi egészségügyi szakértőjéből saját műsoros orvossá avanzsáló Öznél – akit többször meggyanúsítottak már azzal, hogy tudományosan megalapozatlan tanácsokat ad nézőinek – először a Republikánus Párt 70 éves jelöltje, Donald Trump tette tiszteletét.

Részéről eddig csak egy kétségbe vonható jelentést ismerhettünk. Trumpról orvosa korábban azt nyilatkozta, hogy ő a legegészségesebb személy, akit valaha az Egyesült Államok elnökének választhatnak. A jelölt szellemi képességeit is gyakran megkérdőjelezték – Hillary kampánygépezete is így tett –, sőt olyanok is akadtak, akik azt javasolták, hogy Trumpnak valamiféle „agyi fitnesztesztet” kellene elvégeznie, és annak eredményeit nyilvánosságra hoznia.

Az ingatlanmágnás egy egyoldalas jelentést nyújtott át helyi idő szerint szerda este Öznek, majd beszélgettek is egészségi állapotáról – írja a The Hill. A teljes interjú csütörtök este kerül az amerikai otthonok tévéképernyőire. Állítólag a konkrét eredményekről nem is beszél Öz, inkább amolyan általános életvezetési témákról, mint a rendszeres mozgás vagy a pozitív gondolkodás szükségessége.

Túlsúlyos jelölt

Sok kritika érte Trump kampánystábját azért, hogy az egészségügyi transzparenciával szembe menve nem hozták nyilvánosságra a jelentést, így végül kiadták azt a The Washington Postnak. A dokumentumot ugyanaz a doktor – Harold Bornstein – készítette, aki a legkicsattanóbb egészségű elnökjelöltnek nevezte Trumpot. A múlt hónapban egyébként ugyanő bevallotta: az előző papírt öt perc alatt írta egy limuzin hátsó ülésén.

No de mi áll az egyoldalas jelentésben? Bornstein állítása szerint 1980. november 6-a óta kezeli Trumpot, aki mindössze egyszer volt kórházban élete során: 11 évesen vakbélműtétet hajtottak végre rajta. Trump 190 centiméter magas és 107 kilogramm – derül ki a jelentésből, amely ezt túlsúlynak nevezi. Bornstein koleszterinszint-csökkentő gyógyszert írt fel Trumpnak a problémára. Ennek ellenére kicsattanóan egészséges jelöltként írta le Trumpot, aki nem dohányzik és nem is fogyaszt alkoholt. Az orvos megemlítette azt is, hogy Trump szülei, Mary és Fred sokáig éltek, nyolcvanas-kilencvenes éveikben hunytak el.

Utalgattak már a testtömegére

Trump természetesen már ránézésre sem a valaha volt legfittebb aspiráns. Barack Obama korábbi kampánymenedzsere, David Plouffe kedden kijelentette, a republikánus jelölt testtömegéből még lehet kampánytéma. Szerinte William Taft – az USA 27. elnöke 1909 és 1913 között – óta nem volt ilyen súlyos elnökjelöltje az országnak.

 William Taft Fotó: The Harris & Ewing Collection / Wikipedia  

A Hill szerint egyébként az egyórás műsor is része annak a „hadjáratnak”, amelyet Donald Trump kampánycsapata azért folytat, hogy magához édesgesse a női szavazókat – erről kedden írtunk hosszabban.

A fittség csatája

Trump egyébként a női szavazóknak szimpatikusabb Hillary Clintont gyakran gyanúsította meg azzal, hogy egészségi állapota miatt nem alkalmas elnökjelöltnek. Az ingatlanmágnásból lett politikus egyik szóvivője, Katrina Pierson a múlt hónapban azt mondta, Clintonné diszfáziától szenved, amelyet egy agysérülés okozott. Igaz, a szeptember 11-i esetet követően az augusztus közepi kampányfrissítés következtében komolyabb hangnemre váltó Trump jobbulást kívánt ellenfelének.

Hétfőn Bretter Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem politikatudományi és nemzetközi tanulmányi tanszékének oktatója az MNO-nak úgy nyilatkozott, hogy Clinton esetében az egészségi állapotával kapcsolatos támadások nem is annyira az egészségét célozzák, sokkal inkább azt akarják sugallni, hogy egy „gyenge nő” nem lehet képes vezetni a „férfias Amerikát”. Így a nyíltan ki nem mondható szexizmus üzenetté válhat a kampányban. „A macsók venni fogják az üzenetet” – fogalmazott a politológus.

A demokrata politikus azonban előnyt is kovácsolhat a látszólagos hátrányból. Ha ugyanis gyorsan és látványosan legyőzi a betegségét, az még a javára is válhat. Hiszen a mondás is azt tartja, hogy férfiasan, azaz bátran viselte a betegséget, jóllehet sokszor kiderül, sokkal inkább a nők képesek „férfiasan” szembeszállni a fájdalommal. Így Clinton mégis megfelelhet a „macsó Amerikának”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »