Trócsányi-ügy: közvetlenül a polgárokkal választatná meg az államfőt a Jobbik

Trócsányi-ügy: közvetlenül a polgárokkal választatná meg az államfőt a Jobbik

Facebook-bejegyzésben reagált Brenner Koloman, az Országgyűlés jobbikos alelnöke arra a hírre, mely szerint jövőre a választások előtt Trócsányi László fideszes EP-képviselő váltaná a köztársasági elnöki székben Áder Jánost. Mint arról lapunk is beszámolt, a korábbi igazságügyi miniszter államfői jelölését több kormánypárti politikus is megerősítette.

Áder mandátuma 2022. május 10-én jár le, utódját pedig legkorábban hatvan nappal ez előtt az időpont előtt lehet megválasztani, ami azt jelenti, hogy Trócsányiról még a jelenlegi Parlament szavazhat.

Brenner Koloman úgy véli, „aggályos és felháborító”, hogy „aki tevőlegesen felelős miniszterként hozzájárult a kiegyensúlyozottan működő polgári demokrácia intézményrendszerének lebontásában, ilyen kiélezett politikai helyzetben államfővé válasszák”.

Az ellenzéki politikus szerint most, amikor az Országgyűlés választja a köztársasági elnököt, az „egyébként sem túl erős jogkörökkel rendelkező államfőnek a szimbolikus, reprezentatív feladatokon kívül egyetlen lényegi szerep marad: aláír és pecsétel”. Ezzel szemben – véli Brenner – a közvetlen államfőválasztás „a mostaninál erősebb legitimitással, valamint megerősített jogkörökkel” rendelkező elnököt jelent, ami „fontos elemét kell, hogy képezze a demokráciát őrizni hivatott fékeknek és ellensúlyoknak”.

Az ellenzéki honatya kiemeli, javaslatuk szerint

Hírdetés

a közvetlenül megválasztott államfő által visszaküldött törvényjavaslatot csak kétharmaddal lehetne elfogadni.

Brenner szerint a közvetlen államfőválasztás

arra sarkallja a polgárokat, hogy komolyan és alaposan elgondolkodjanak azon, milyen ember az, aki méltó arra, hogy a magyar nemzet és a magyar állam „arcaként” jelenjen meg.

Trócsányi László első szándék szerint Magyarország uniós biztosa lett volna Ursula von der Leyen bizottságában, ám az Európai Parlament illetékes bizottsága két alkalommal is megvétózta a jelölését összeférhetetlenség miatt.

Ezután Orbán Viktor „elengedte Trócsányi kezét”, és Várhelyi Olivért jelölte uniós biztosnak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »