Trócsányi: precedensértékű lesz a kvótaellenes per

Jövőre juthat tárgyalási szakba az Európai Unió Bíróságán a kvótaellenes per – jelentette ki a Magyar Időknek Trócsányi László igazságügyi miniszter.

Mint mondta, az eljárást “kiemelt figyelem fogja kísérni, mert jogi és politikai értelemben is precedensértékű ítélettel zárulhat”, noha jogi értelemben az október 2-i referendum és a per között nincsen kapcsolat: “a bírósági eljárás egy már megszületett döntés, 120 ezer migráns kötelező szétosztása ellen irányul, a népszavazáson viszont a jövőnkről dönthetünk”.

A közigazgatási felsőbíróság intézményének bevezetése kapcsán a miniszter arra utalt, hogy már a 2014-es miniszteri meghallgatásakor jelezte: ezzel a kérdéssel foglalkozni szeretne, okként pedig a magyar joganyag mintegy nyolcvan százalékát kitevő közigazgatási jog szerteágazóságát jelölte meg.

“A szervezeti átalakítás, a regionalizáció egyik célja, hogy koncentráljuk a szaktudást. A 7-8 regionális bíróság fölött létrejönne a közigazgatási felsőbíróság, a csúcson pedig változatlanul a Kúria maradna. Nem célunk tehát az igazságszolgáltatás egységének megbontása” – fogalmazott.

Hozzátette, hogy a szervezeti reform mellett elkészült az önálló közigazgatási perrendtartás, amiről nincs vita. “A nézeteltérés csak a szervezeti átalakítást illeti, de bízom benne, hogy az év végére meg tudunk egyezni, és 2018-tól megkezdheti működését ez az új rendszer” – hangsúlyozta.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »