Trócsányi: A mismásolás nekünk sem megoldás

Trócsányi: A mismásolás nekünk sem megoldás

A nemzeti emlékhelyek közé kerülését jelképező kőtábla avatásával megkezdődtek a Zrínyi-emlékév fő programjai Szigetváron. Trócsányi László igazságügyi miniszter beszédében Zrínyi Miklóst méltatta.

A Zrínyi-emlékév programjainak nagy részét a héten rendezik Szigetváron. A hagyományok 1833-ig nyúlnak vissza, a helyiek azóta minden évben megrendezik a Zrínyi-napokat. „Mi igyekeztünk úgy összeállítani a programokat, hogy mindenki megtalálja számára a legkedvesebbet, legjobbakat. Próbálunk nagycsaládosoknak, nyugdíjasoknak, aktív korúaknak. Mindenki megtalálja a legjobb programot én úgy gondolom” – mondta a Hír TV-nek Fazekas Róbert programigazgató.

Az érdeklődők először láthatják azt az ásatási helyszínt, ahol megtalálták Nagy Szulejmán szultán türbéjét. „1692 óta most először lehet majd egyben megtekinteni azt, ami maradt a sírkomplexumból, és ez is csak egy-két hétig lesz nyitva. Ugye az időjárás függvényében vissza kell majd temetnünk. Most egyelőre láthatóvá tettük, ideiglenesen, felügyelettel, szakmai vezetést adva” – ismertette Papp Norbert egyetemi docens, kutatásvezető.

A kormány a csata 450. évfordulója alkalmából nemzeti emlékhellyé nyilvánította a szigetvári várat. Az avatáson a város polgármestere azt mondta, mivel a vár állami tulajdonban van, fontos, hogy a település és a kormány összhangban tudjon dolgozni azért, hogy az emlékhely méltó módon tisztelegjen Zrínyi Miklós és hős katonái előtt.

„Meg lehet és meg kell felelnünk a mindenkori állami elvárásoknak, de természetesen nem elvtelenül, hanem korrektül, tisztességesen. Az államnak mint tulajdonosnak meg kell felelnünk, mert csak akkor van jogunk kérni, számon kérni a be nem tartott ígéreteket, ha a mi részünkről korrekt becsületes munka folyik” – hangsúlyozta Vass Péter független polgármester.

Trócsányi László igazságügy miniszter párhuzamot volt a Zrínyi kora és a mai Európa kihívásai között.„Hazánk ma is Európa sorsának részese, ezért teljes jogú tagjaként kívánunk részt venni a kontinens jövőjéről szóló vitákban. Nem fegyverrel, hanem szavazatunkkal mondunk véleményt a már meghozott döntésekről. A lényeg, hogy mondhassunk igent vagy nemet. A mismásolás vagy menekülés, miként Zrínyinek sem, nekünk sem megoldás” – emelte ki a tárcavezető.

Szeptember 7-én a magyar és a horvát köztársasági elnök közösen avatja fel a Zrínyi Miklós emlékművét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »