Trócsányi: a kvótadöntések alkotmányossága aggályos

Az Európai Bizottság kvótadöntései alkotmányossági szempontból rendkívül aggályosak, a migránsok elosztására vonatkozó megoldási javaslataik a magyar alaptörvénybe ütköznek, ezért is szükséges az október 2-ai népszavazás – mondta az igazságügyi miniszter hétfőn Gárdonyban.

Trócsányi László az egyik helyi étteremben tartott lakossági fórum előtti sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az uniós döntések lehetővé teszik a migránsok kötelező betelepítését. Tehát nem Magyarország dönt a migránsok befogadásáról, miközben az ország lakosságáról való döntés “alkotmányos identitásunk része” – tette hozzá.

A miniszter kiemelte: az uniós alapszerződés kimondja, hogy az Európai Unió tiszteletben tartja a tagállamok nemzeti identitását, vagyis a lakosságról való döntés nem vonható el az adott országtól. Ezért szükséges kimondania a népszavazásnak, hogy “hazánk nem engedi” a külső döntést saját lakosságáról – mondta.

Trócsányi László szólt arról is, hogy 1972 óta ez lesz a negyvenhatodik népszavazás az Európai Unióban, amely az unióval kapcsolatos döntésekről szól. Egyes országok a csatlakozásukról, mások a kilépésről szavaztak, de például Hollandia Ukrajna társulási szerződéséről, míg Dánia az egységes bel- és igazságügyi normák alkalmazásáról döntött ily módon.

Emlékeztetett arra, hogy hazánk a migránskvótákkal kapcsolatos előterjesztésről írt ki népszavazást. Leszögezte: a magyar kormány a népszavazáson határozott nemre buzdítja a választópolgárokat, mégpedig azért, hogy az Országgyűlés megkerülésével ne lehessen hazánkba idegeneket betelepíteni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »