Trikolór teret akarnak a románok Sepsiszentgyörgyön

Trikolór teret akarnak a románok Sepsiszentgyörgyön

Átiratban továbbította az önkormányzatnak a prefektúra több román civil szervezet javaslatát, hogy a belvárosi Szabadság tér egy részét nevezzék át Trikolórnak.

foter vargyasi_b

Antal Árpád polgármester a képviselő-testület elé terjesztette a javaslatot, a többség azonban elutasította azt: 14 tanácstag ellene szavazott, csak a három román képviselő támogatta.

Többek között a nyugalmazott katonatisztek, a háborús veteránok vetették fel, hogy a Szabadság tér prefektúra előtti részét – ahova a Sárkánydombot is tervezi a városvezetés – nevezzék át. A polgármester hangsúlyozta, szerinte a tér nevét nem kellene megváltoztatni, de a testületre bízta a döntést.

Ideiglenesen kitűzik a román zászlót

A háborús veteránok iránti tiszteletből szeptember 8-án kitűzik a román zászlót a sepsiszentgyörgyi városháza kupolájára, jelentette be Antal Árpád. Minden évben szeptember nyolcadikán a román háborús veteránok, a katonai alakulatok és a prefektúra arra emlékeznek, hogy a várost a románok „felszabadították a horthyista- fasiszta megszállás” alól.

Az ülésen felszólaló tanácstagok leszögezték, az elnevezések megváltoztatása az utcanévadó bizottság hatáskörébe tartozik. Bálint József néppártos tanácsos elmondta, a Trikolór névvel nincs gond, hiszen a román és a magyar zászló is háromszínű, de ne a Szabadság teret akarják felszabdalni. József Álmos helytörténész, a testület RMDSZ-es tagja rámutatott, a Szabadság teret már a XIX. századi kialakulása óta így nevezték, felesleges most nevet változtatni. Miklós Zoltán úgy fogalmazott, a prefektúrának inkább az elgáncsolt városrendezési terv kérdését kellene megoldania.

Mint ismeretes, a prefektus különböző minisztériumi és titkosszolgálati engedélyek hiányára hivatkozva visszavonatta a Sárkánydomb kialakítására vonatkozó területrendezési tervet, ám valójában az a gond, hogy a román közösség attól tart, a térplasztika eltakarja a Mihai Viteazul szoborcsoportot.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »