Trianoni megemlékezések a Csallóközben – Képekkel

Trianoni megemlékezések a Csallóközben – Képekkel

A Dunaszerdahelyi járás falvaiban és városaiban is megemlékeztek június 4-e, Trianon gyásznapjáról, amely egyben a Nemzeti Összetartozás Napja is – 2010-től – a kárpát-medencei magyarság számára.

A Csemadok Bősi Alapszervezet, a város önkormányzat és a helyi Széchenyi István Cserkészcsapat szervezésében színvonalas műsort tartottak a Csemadok-ház melletti parkban, amelyen felszólalt a város polgármestere Fenes Iván és Nagy Anikó, a Csemadok helyi szervezet képviseletében. Vida Gergely és Stifter Luca szavalata, valamint Nagy Gábor és Nagy Mónika éneke színesítette az esti megemlékezést. A megemlékezésen a Himnusz eléneklésével tisztelegtek a résztvevők.

Nagy Anikó beszédében elmondta, hogy a trianoni békeszerződés alapján az őshonos magyar népesség öt-, a mai állapot szerint nyolc államban találta magát és vele együtt történelmi és kulturális emlékhelyének nagy részét is. A trianoni döntés 23,4 millió lakost érintett.

,,A magyarság tudatában a történelmi Magyarország tüze tovább élt és él ma is. A fiatalok pedig majd tovább viszik a lángot, és megőrzik történelmünket, továbbadják majd a jövő nemzedékének, s büszkén viselik magyarságukat. Hiszen 101 év után is itt vagyunk, s reméljük, hogy még 100 év múlva is itt leszünk” – hangsúlyozta.

Fenes Iván polgármester és az MKP képviselője kiemelte, hogy a hit nagyon fontos szerepet játszik a magyar ember életében, mert a lényeg az, hogy a magyar ember sosem adja fel. ,,Büszkének kell lennünk arra, akik vagyunk, ahol élünk, s természetesen nagyon fontos a kölcsönös tisztelet. Próbáljunk élni azzal, amink van, hiszen csak rajtunk múlik, hogyan használjuk ki a lehetőségeinket, amelyekkel a jó Isten megáldott bennünket” – hangzott el a polgármester beszédében.

Hírdetés

A résztvevők az ünnepélyes műsor után megkoszorúzták a honfoglalási emlékoszlopot, majd Nagymagyarország térképe körül meggyújtották mécseseiket. Az ünnepély a Szózat eléneklésével ért véget.

A Nagymagyari Kulturális Közösség és az MKP Nagymagyari Alapszervezete az országzászlóhoz invitálták a helyi polgárokat a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. A megemlékezésen a résztvevők 20:21-kor meggyújtották mécseseiket, ezzel is tisztelegve a régmúlt eseményeknek.

A Pázmaneum Társulás csendes gyertyagyújtásra hívta a dunaszerdahelyi lakosokat a Trianon emlékfához, a Városi Sport- és Szabadidőparkba. A Csaplár Benedek Városi Művelődési Központtal karöltve szervezték meg az emlékműsort, amelyen Karaffa Attila, a társulás ügyvezető elnöke mondott beszédet.

,,Meg kell erősítenünk a nemzeti összetartozást, kezet kell nyújtanunk az itt élőknek, de nem úgy, hogy feladjuk saját nemzeti hagyományainkat, elveinket, jövőképünket. Hit kell és erős akarat, hogy még legalább 1000 évig magyar szó hallatszódjon a Kárpát-medencében, szülőföldünkön” – fogalmazott Karaffa Attila.

A Pázmaneum Társulás és a kultúrotthon közösségi oldalán online közvetítéssel is jelentkezett a nézőknek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »