Trianon 100. évfordulójára emlékeztek Fülekpüspökiben

Trianon 100. évfordulójára emlékeztek Fülekpüspökiben

A Csemadok Nógrádi Területi Választmánya az október 1-től hatályba lépő járványügyi szabályok miatt az október 4-re tervezett, több programból álló Trianon Emléknap dátumát módosította. A közadakozásból létrejött emlékmű felavatására, szerényebb formában, szeptember 30-án, Fülekpüspökiben került sor.   

Galcsík Károly, a Csemadok Nógrádi Területi Választmányának titkára portálunknak elmondta: az eredeti elképzelés szerint október 4-én, két helyszínen zajlott volna az esemény.

– részletezte.

A Csemadok Nógrádi Területi Választmánya Trianon 100. évfordulójának napján, június 4-én adománygyűjtést indított, hogy közös összefogással létrejöjjön a Trianon emlékhely Fülekpüspökiben. A kezdeményezés sikerrel zárult, ugyanis összegyűlt a szükséges anyagi támogatás.

– hangsúlyozta Galcsík Károly.

Hírdetés

Teleki Béla, a Csemadok Nógrádi Területi Választmányának tagja ünnepi beszédében a sokak számára máig fájdalmas történelmi eseményekre emlékeztetett. Hangsúlyozta: a magyarságnak 1000 év alatt rengeteg igazságtalanságot, megaláztatást, területvesztést kellett elszenvednie, mégis képes volt az újjászületésre.

– emelte ki.

Az emlékmű felavatását rövid kultúrműsor előzte meg. Majd az áldást követően Noskó László polgármester és Koronczi Ferenc a Csemadok Nógrádi Területi Választmányának elnöke leleplezték az emlékművet. A rendezvény koszorúzással és a Himnusz közös eléneklésével zárult.

Az eseményről bővebben a Magyar7 hetilap jövő heti számában olvashatnak.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »