Trendfordulót is jelezhet a nagy eladási hullám

Trendfordulót is jelezhet a nagy eladási hullám

Az elmúlt hetekben világszerte látványosan estek a tőzsdeindexek, de a budapesti index viszonylag jól tartja magát.

A vezető európai és amerikai indexek az elmúlt egy hónapban 7–14 százalékkal estek. A frankfurti DAX 9,4, a milánói FTSE MIB 13,7, az amerikai S&P 500 8,6 százalékkal esett. Az MSCI feltörekvő piaci mutatója 10,7 százalékkal zuhant. A BUX és a régiós CECE index 6 százalék alatti csökkenése azt jelenti, hogy a régió bizonyos szempontból jobban ellenáll a globális folyamatoknak.

Sokak szerint még nem dőlt el, hogy a jelenlegi globális eladási hullám csak korrekció vagy már trendfordulót jelez. A részvénypiacok árazása egyre feszítettebb, de buboréktól még nem tartanak. A kilátások tekintetében a következő év adhat sok mindenre választ, ugyanis az amerikai cégek az adócsökkentés egyszeri hatása miatt magas bázisról várják 2019-et. Közben az energetikai szektorban az olajár emelkedése is rendkívüli hatásnak tekinthető.

A februári korrekcióhoz képest annyiban más a mostani helyzet, hogy a makrogazdasági mutatók is romlanak. Az európai beszer­zésimenedzser-index kétéves mélyponton van, az Egyesült Államokban pedig az autóleadások és az új lakások értékesítése is csökken. Az sem jó jel, hogy a mikrocsipgyártóknál kezdenek felhalmozódni a készletek. Ez még nem recesszió, de a gazdasági ciklus fáradó szakaszát éljük

Hírdetés

– mondta a Világgazdaságnak Móró Tamás, a Concorde vezető stratégája. A szakértő szerint érdemes figyelni arra, hogy a világban drágul a dolláralapú finanszírozás. „Az eddigiekhez képest nagyobb volatilitás várható, amit már áraznak is a piacokon.

A DAX index már egy éve csökken, ami nagyrészt az autóipar rendkívül nagy súlyával magyarázható. A szektor átalakulása miatt sokba kerülnek a fejlesztések, miközben a piaci részesedések megtartásához jelentős kedvezményeket kell adniuk a szereplőknek. A DAX-ot az indexben 10 százalékos súllyal szereplő Bayer 40 százalékos zuhanása is húzza lefelé. A vegyipari cég a Monsanto megvételével a falnak ment, most sok milliárd dollárt kell perekre költenie” – tette hozzá Móró Tamás, aki szerint az Egyesült Államokban azért csak az elmúlt időszakban indult be az árfolyamcsökkenés, mert az ottani nagyvállalatok növekedési lehetőségei jóval nagyobbak.

Az amerikai részvény-visszavásárlások is segítik a piacot. Ha a tengerentúlon jönne egy nagyobb esés, akkor azt Európa is alaposan megérezné. Egyelőre azonban egy enyhe emelkedés is benne van a pakliban, hiszen túladottnak számít a piac

– fűzte hozzá a vezető stratéga, aki szerint az elmúlt időszak csökkenésében fontos szerepe volt az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborúnak, de nem ez a fő ok. A feszes munkaerőpiac miatti amerikai kapacitáshiány és az 5 százalék feletti költségvetési hiány okozhat gondokat. Az amerikai növekedés emiatt 2019–2020-ban lefékeződhet, ha nem jön valamilyen fordulat, az újabb kamatemelések pedig drágább jelzáloghiteleket hoznak – mondta Móró Tamás.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »