Transzneműek is szolgálhatnak az amerikai seregben

Ashton Carter védelmi miniszter rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön, hogy azonnali hatállyal feloldja az amerikai fegyveres erőknél érvényben lévő tilalmat, miszerint transzneműek nem szolgálhatnak a hadseregben.

A Pentagonban tartott sajtóértekezleten Carter arról beszélt, hogy a döntést személyesen ő hozta, bár egyeztetett róla valamennyi fegyvernem vezetőjével. „Ez a helyes dolog, amit tennünk kell az embereinkért és a fegyveres erők érdekében” – fogalmazott, hozzátéve, hogy azokra a tehetséges amerikaiakra gondol, akik kiválóan teljesítenek katonai szolgálatot, vagy akik szeretnének szolgálatot teljesíteni.

Ezentúl a transzneműek nyíltan vállalhatják nemi identitásukat, és egy éven belül kidolgozzák az orvosi ellátásukat garantáló külön szabályokat is. Az új politika értelmében ezentúl senkit nem lehet leszerelni, illetve senkitől nem lehet megtagadni a nemi identitás műtéti megváltoztatása utáni újbóli besorozást.

 

A tilalom eltörlése azonnali hatályú, és az amerikai haderő valamennyi ágára érvényes. A minisztérium egyúttal szabályozza a toborzás, az orvosi ellátás, a lakás és az egyenruha biztosítását is a transzneműek számára.

A transznemű közösség jogai az elmúlt hónapokban a figyelem középpontjába kerültek az Egyesült Államokban, főleg miután több államban is született őket hátrányosan érintő törvény. Az egyik például azt írja elő, hogy mindenkinek a születési neme szerint toalettet kell használnia a középületekben.

 

A Demokrata Párt két transzneműt is indít

Ám nemcsak az amerikai seregben szolgálnak ezentúl transznemű személyek: a Demokrata Párt két hagyományosan konzervatív fellegvárnak számító államban Utahban és Coloradóban is férfiből nővé operált transzneműt jelöl a kongresszusba az őszi választásokra – írja az MTI.

Misty Snow Utah államban, Misty Plowright pedig Coloradóban, méghozzá az állam legkonzervatívabb választókerületében lesz képviselőjelölt. Bár egyikük sem kívánja kampánytémává tenni nemi identitását.

A két jelölt nem is elsősorban nemi hovatartozása miatt számíthat hosszadalmas és nagyon nehéz küzdelemre. Hanem azért, mert Utah állam 1970 óta nem választott demokrata párti politikust a szenátusba, és Coloradó 5. számú választókerülete a létrehozása, azaz 1972 óta nem döntött demokrata párti jelölt mellett. Ugyanakkor a mormon többségű Utah fővárosa liberális „szigetnek” számít a konzervatív államban; Salt Lake Cityben tavaly választották meg, Jackie Biskupski személyében a város történetének első nyíltan meleg polgármesterét, és a város elöljárói idén megszavazták, hogy utcát nevezzenek el Harvey Milkről, a melegjogi mozgalom egyik emblematikus alakjáról.

A mormon egyház ellenzi az azonos neműek házasságát, és elutasítja a transznemű műtéten átesettek megkeresztelését. Mindazonáltal az egyház vezetői az elmúlt években már támogatták azt az antidiszkriminációs törvényt, amely megvédi a melegeket és a transzneműeket a megkülönböztetéstől a munkavállalás vagy a lakásbérlés során.

Az Egyesült Államokban 1,4 millió felnőtt vallja magát transzneműnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »