Transparency International: Magyarország és Lengyelország a jogállam gyengítésére használta a járványt

Transparency International: Magyarország és Lengyelország a jogállam gyengítésére használta a járványt

A Transparency International szervezet felmérése szerint az unió lakosságának mindössze fele gondolja azt, hogy a hatóságok transzparensen kezelték a pandémia okozta egészségügyi vészhelyzetet – írja az AFP hírügynökség.

„Az EU-ban tízből mindössze négy ember gondolja, hogy a kormánya transzparensen kezelte a járványt. Spanyolországban, Lengyelországban és Franciaországban az embereknek 60%-a gondolja, hogy a kormányuk nem volt transzparens” – írják.

A felmérésben több mint 40 000 eu-s állampolgárt kérdeztek meg 2020 októbere és decembere között.

A Transparency International szerint az orvosi szolgáltatásokat nagy mértékben érintette a korrupció: bár a megkérdezetteknek mindössze 6%-a állította, hogy adott kenőpénzt az egészségügyben, viszont 29% mondta azt, hogy személyes kapcsolatokra alapozva vett igénybe szolgáltatásokat.

Hírdetés

A legmagasabb arányban Romániában adtak közpénzt az elmúlt 12 hónapban az egészségügyi rendszerben, a megkérdezettek 22%-a mondta, hogy élt ezzel. Minket Bulgária követ (19%). Az ismerősökön keresztüli szolgáltatás-igénybevétel Csehországban (54%) és Portugáliában (46%) volt a leggyakoribb.

Nem csak az egészségügyben vannak azonban súlyos problémák, a franciák mintegy fele állítja, hogy ismerősöket kellett igénybe vennie a közszolgáltatásokhoz való jobb hozzáféréshez.

A jelentés szeretné figyelmeztetni az EU-t, hogy duplázza meg az erőfeszítéseket arra nézve, hogy az állampolgárok egyenlő módon jussanak hozzá a jogaik által garantált állami szolgáltatásokhoz.

A jelentés kitér arra is, hogy Magyarország és Lengyelország arra használták a járványt, hogy gyengítsék a jogállamiságot az új szabályozásokkal. A jelentés arra is kitér, hogy egyes politikusok profitlehetőségként használtak a járványt, például az egészségügyi maszkok korrupt módon való beszerzése által (Németországban konzervatív politikusokat helyeztek vád alá emiatt). Ebben az országban a lakók 60%-a véli úgy, hogy a kormányt privát csoportok erős befolyás alatt tartják.

Az uniós lakosok egyharmada véli úgy, hogy a korrupció stagnált vagy súlyosbodott az országukban a járvány alatt.

„Ezeket az eredményeket aggasztónak kell tekintenie mind a nemzeti kormányoknak, mind az EU-s intézményekben” – nyilatkozta Michiel van Hulten, a Transparency International igazgatója egy közleményben.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »