Traian Băsescu pártjának elnöke szerint a magyarok örüljenek, hogy használhatják az állam nyelvét

Traian Băsescu pártjának elnöke szerint a magyarok örüljenek, hogy használhatják az állam nyelvét

A Népi Mozgalom Pártja (PMP) a nép ügyvédjéhez fordul a módosított közigazgatási törvénykönyvvel kapcsolatban – jelentette be csütörtökön az alakulat elnöke. Eugen Tomac szerint a jogszabállyal a Viorica Dăncilă vezette kabinet megpróbálja az ország második hivatalos nyelvévé tenni a magyart.
A Traian Băsescu volt államfő által alapított ellenzéki párt elnöke „gyilkos közigazgatási törvénykönyvnek” nevezte a Dăncilă-kormány által sürgősségi rendelettel hatályba léptetett jogszabályt. Tomac ugyanakkor azt is megengedhetetlennek nevezte, hogy egy idegen kormány, a budapesti kabinet „szabja meg Románia kormányának, miként képviselje Románia érdekeit”.

A politikus úgy vélekedett, valamennyi európai uniós tagállamnak világos külpolitikája van az állam hivatalos nyelvével kapcsolatos törvényi keretet illetően.

Hírdetés

A PMP vezetője úgy vélekedett, hogy Franciaországban, ahol több száz nemzeti kisebbség él, az emberek sohasem fognak ilyen jogokat követelni maguknak, amelyeknek szerinte „semmi közük nincs az európai törvényekhez”. Tomac a PMP országos végrehajtó tanácsa ülésén elmondta, a román nyelv is az Európai Unió hivatalos nyelvei közé tartozik, és minden román állampolgárnak – nemzetiségtől függetlenül – „megtiszteltetés” kellene hogy legyen, hogy ezt használhatja a román állami intézményekben.

„Nem értem, miért okozna problémát tisztelettel és lojalitással viszonyulni az állam hivatalos nyelvéhez, ez a politikai engedmény pedig megengedhetetlen. A budapesti kormánynak éppen elég problémája van otthon, nem kellene még azt is megszabnia, hogy mit tegyünk mi itt Bukarestben” – idézte az Agerpres hírügynökség a PMP elnökét.

A módosított közigazgatási törvényről szóló sürgősségi kormányrendelet múlt pénteken jelent meg a hivatalos közlönyben. A Viorica Dăncilă vezette kabinet június 25-i ülésén fogadta el a rendeletet, majd egy héttel később, július 3-án módosított rajta. Az egyik módosítás értelmében az önkormányzatok jóváhagyásával azokon a településeken is alkalmazhatók az anyanyelv-használati jogok, ahol a kisebbség aránya nem éri el a húsz százalékot. Az RMDSZ viszont úgy véli, hogy csorbítja a kisebbségi jogokat, és visszalépést jelent az eddig hatályos rendelkezésekhez képest a bukaresti kormány által hatályba léptetett új közigazgatási törvénykönyv.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »