Traian Bãsescu keményen kitámadta Kövesit és kiállt a PSD törvénymódosításai mellett

Traian Bãsescu keményen kitámadta Kövesit és kiállt a PSD törvénymódosításai mellett

Traian Băsescu egykori köztársasági elnök szerint Kalus Johannisnak minél előbb le kellene váltania Laura Kodruța Kövesit az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) éléről, különben a főügyész, akinek a volt államfő állítása szerint a fejébe szállt a hatalom, kénye-kedve szerint alakíthatja át a DNA-t és a neki nem tetsző ügyészeket félresöpörheti az útból.

Traian Băsescu és Laura Kodruța Kövesi Fotó: Kanal DTraian Băsescu és Laura Kodruța Kövesi Fotó: Kanal D

„Félelmetes erőfeszítéseket tett 2015-ben és 2016-ban, hogy bizonyítsa hasznosságát Klaus Johannis államfőnek. Ez volt a DNA legsötétebb korszaka, amikor rengeteg embert letartóztattak és vád alá helyeztek értelmetlenül. Hiteltelenné tette az intézményt”, mondta Traian Basescu Kövesiről a Romania TV-ben.

„ Ma láttam, ahogy azt hazudja az Euronewsnak, hogy az az igazságügyi törvények módosításával az ügyészek alárendelődnek és ezáltal a bírák pozíciója fog megerősödni” tette hozzá a volt államfő.

A volt államfő szerint Kövesi pofátlanul hazudott a Microsoft iratanyagával kapcsolatosan, hiszen tudnia kellett, hogy a nyolc miniszter aki ellen büntetőeljárás megkezdését indítványozták, már nem felelnek meg azon vádaknak, amelyek alapján büntetőeljárást kezdeményezhetnének velük szemben.

Băsescu véleménye szerint, ha az államfő továbbra is fent akarja tartania az Országos Korrupcióellenes Ügyészség hitelességét, akkor minél előbb le kell cserélnie Kövesit és az igazságügyi minisztert.

Hogy miért támadja Băsescu ilyen hevesen Kövesit, azt a ziare.com szerint nem nehéz kitalálni, ugyanis a napokban ítélték 3 év letöltendő szabadságvesztésre az államfő unokaöccsét Dragoş Băsescut befolyással való üzérkedés miatt.

Dragoş és Mircea Băsescu Fotó: jurnalul.roDragoş és Mircea Băsescu Fotó: jurnalul.ro

Továbbá a DNA nyomozásának köszönhető az is, hogy a volt államelnök bátyját Mircea Băsescut szintén befolyással való üzérkedés miatt 4 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, amelyből 860 napot ült le feltételes szabadlábra helyezés előtt.

A hírportál szerint a hab a tortán az, hogy a DNA a napokban hívatta be Adrian Rădulescut, Băsescu egykori gazdasági és szociálpolitikai tanácsadóját, akit azzal gyanúsítanak, hogy közvetítő szerepet vállalt Elena Udrea egyik Calarasi megyei földvásárlásának ügyében.

Ioana Băsescu édesapjával Fotó:Ioana Băsescu édesapjával Fotó:

Ez a földvásárlás egyébként a Calarasi megyei Nana községben történt meg, ahol történetesen maga Traian Băsescu is 290 hektár szántóföldet vásárlót a lányának Ioanának. (ziare.com)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »