Tragédia után: elvileg könnyűszerrel kiűzhetők az allergizáló alapanyagok a közétkeztetésből

Tragédia után: elvileg könnyűszerrel kiűzhetők az allergizáló alapanyagok a közétkeztetésből

Kerüljenek ki a közétkeztetésből a súlyosan allergizáló élelmiszerek – ezt kéri az AllerGéniusz Egyesület. Javaslatukra az iskolai menzán valószínűleg nem adnak szezámmagot, mogyoró- és dióféléket tartalmazó ételeket.

Idén január közepén egy 7 éves kisfiú anafilaxiás sokkot kapott egy iskolai szülinapozáson az elfogyasztott tortától, és pár órával később meghalt. A torta mogyorót tartalmazott, amire a kisgyermeknek súlyos allergiája volt.

Janklovics Natasa, az AllerGéniusz Egyesület szóvivője az InfoRádió kérdésére elmondta: a januári tragédia felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon is végre olyan intézkedések lépjenek életbe, amelyek egyrészt a diagnosztizált eseteket óvják, másrészt a még nem diagnosztizáltakat is, akik a valóságban súlyosan, életveszélyesen érintettek.

Hírdetés

A januári eset után azonnal felvették a kapcsolatot civil szervezetekkel és az Emberi Erőforrások Minisztériumával is. és a Hungasttól, Magyarország legnagyobb közétkeztetőjétől is nagyon pozitív visszajelzést kaptak.

„Abban állapodtunk meg, hogy azokról az élelmiszerekről beszélünk csak, amelyek nem alapvető, szerves részei a magyar gasztrokultúrának. Tudjuk, hogy vannak tej- és tojásallergiások, az ő védelmükben is szeretnénk intézkedéseket látni a későbbiekben. De mivel ezek mindennapi részei az étkezésünknek, fel sem merült, hogy hozzányúljunk. Olyan élelmiszerekről van szó, amelyek nagyrészt élvezeti élelmiszerek: a nutellás kenyér, a diós búrkifli, a cukrozott földimogyorós szelet, az aranygaluska, igazából eléggé kicsi az élelmiszerek köre, amely ide tartozhat” – tette világossá Janklovics Natasa.