Toyota Corolla 1.8 Hybrid Executive: Öt liter alatti fogyasztás

Toyota Corolla 1.8 Hybrid Executive: Öt liter alatti fogyasztás

Ez a modell hosszú évek óta a világ legnépszerűbb, legnagyobb példányszámban eladott autója. 1966 óta gyártják, jelenleg már a 12. (!) generációja fut az utakon. Hogy ez hibrid technikával is kapható, az a legtermészetesebb dolog: ebben a Toyota volt az úttörő, és a Lexust is beleértve máig éllovasnak számít a műfajban.

Mi is ilyen kivitelben kaptuk meg tesztelésre. Ide kívánkozik még, hogy az új Corolla Szlovákiában – a Suzuki Jimnyvel megosztva – elnyerte az Év Autója címet. Tesztautónk Executive csúcsszereltségű volt, feláras VIP1 csomaggal és négyajtós szedán karosszériával, ugyanakkor ötajtós hatchback kivitelben és Touring Sports kombiként is kapható.

Tényleg egy klasszikus szedán áll előttünk, méghozzá a legszebbek közül.

Az autó ugyanis alacsonyabb és szélesebb lett az elődjéhez képest, hosszúságában ugyanakkor 10 millimétert nőtt. Egyúttal hatalmasra tágult a hűtőrácsa, a tesztelt kivitelben LED-es fényszórói is jóval pengésebbek. Alattuk mutatós ívek foglalják magukba a ködlámpákat, a gyönyörű keretbe foglalt márkaembléma pedig természetesen kék, utalva a hibrid technikára.

Hátul attraktív krómléc köti össze a szintén LED-es lámpatesteket, a tesztautó 18 hüvelykes, tízküllős könnyűfém keréktárcsái pedig az Executive kivitel standardjához tartoznak.

Hírdetés

Itt lényegében a CR-H formavilága köszön ránk, legalábbis ami a műszerfalat és a frontpanelt illeti. A héthüvelykes központi kijelző nagyon szép grafikával jeleníti meg a navigációs térképet, a tolatókamera felbontása is kielégítő.

Ami itt felróható, az a tolatási vektor ábrázolásának hiánya. Gazdag információt kapunk viszont a hibrid rendszer működéséről, az energiák áramlásáról az akkumulátorból a motorba és fordítva.

A vezetéstámogató rendszerek listája pedig, az 1200 euróba kerülő VIP1 csomagnak köszönhetően (holttérfigyelő, a mögöttes forgalom figyelése, akadályérzékelő, parkolóautomata stb.) gyakorlatilag teljes. A gyalogosok és kerékpárosok érzékelése, a táblafelismerő rendszer, a sávtartó automatika, a ráfutásgátló, a fáradtságfigyelő, az intelligens adaptív tempomat vagy az automatikus sebességkorlátozó pedig már alacsonyabb szinteken is standard tartozék. Ami pedig a térkínálatot illeti, ebben a kategóriában a jobbak közé tartozik.

A hátul utazók is kellő életteret alakíthatnak ki, s ha csak ketten vannak, széles, pohártartós könyöktámlát hajthatnak le maguk közé. A csomagtartó a kompakt szedánok átlaga, és a hátsó üléstámlák ledöntésével bővíthető.

A hibrid Corollában egy 1798 köbcentis, Atkinson-típusú, 98 lóerős benzinmotor és egy 53 kW-os (72 LE) villanymotor működik együtt, bolygóműves e-CVT váltón át közvetítve a 122 lóerőnyi összteljesítményt az első kerekekhez. Az autó, kellő akkumulátor-feltöltöttség esetében villanymotorral, zajtalanul indul, és szintén a feltöltöttség függvényében bizonyos távolságig tartja is ezt az üzemmódot.

A benzinmotor belépése, illetve kis terhelésnél a leállása teljesen automatikusan történik; a hajtásmódok változásáról a központi kijelző tájékoztatja a sofőrt. A villanymotor többlete főleg a gyorsítások során mutatkozik meg, amikor az azonnal megjelenő 163 Nm-es plusz nyomaték érezhetően meglódítja az autót. S mivel átlagos tempójú forgalomban viszonylag sűrűn képes kiiktatni a benzinmotort, ez a fogyasztásra is rendkívül kedvező hatással van. Az 5 literben maximalizált gyári WLTP-érték abszolút reális, sőt tesztünk során még alulmúlnunk is sikerült egy tizeddel…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »